
Special Paris
Arabia Saudită: semne de modernizare şi "deschidere"
2013-10-22t123230z_1962764387_gm1e9am1keq01_rtrmadp_3_saudi_0_0.jpg

O mini-revoluţie s-a produs, în mod evident, deşi totul rămîne extrem de complicat în această ţară sunită supusă celor mai rigoriste dogme ale islamului. Femeile vor putea conduce începînd din iunie anul acesta, şi vor putea crea intreprinderi, dar ele nu sunt autorizate de exemplu să meargă singure în vacanţă. Mai nou ele au fost primite pe stadioane ca să asiste la meciuri de fotbal, ceea ce reprezintă sfîrşitul unui alt tabu.
Iar luna viitoare, între 26 şi 31 martie, Arabia Saudită va găzdui pentru prima dată o manifestare celebră în lumea arabă, “Arab Fashion Week”, organizată în general la Dubai. Similară cu defilările de modă de la Paris sau Milano, această "Arab Fashion Week" are loc de două ori pe an şi promovează creaţia de modă. Pentru moment nu se ştie însă cum vor arăta defilările de modă la Ryad, unde legea le obligă pe femei să poarte în public un vestmînt amplu, numit "abaya", care le acoperă toate formele…
Această "deschidere" are loc însă într-un context mai larg. Prinţul moştenitor are un vast proiect pentru ţara sa, întrucît consideră că ea nu va putea trăi în viitor din renta petrolieră. Multă vreme Arabia Saudită a fost obişnuită cu excedentele bugetare, dar acum înregistrează un deficit de peste 67 de miliarde de euro. O treime dintre tineri sunt la şomaj, şi aceasta într-o ţară unde 75 la sută din populaţie este tînără, avînd sub 35 de ani.
Numit "Viziune pentru 2030", planul prinţului moştenitor prevede o diversificare a sectorului economic şi privatizări masive. El visează la proiecte faraonice, de exemplu crearea unui megalopolis pe malul Mării Roşii, un fel de cetate ecologică unde femeile ar urma să lucreze fără să mai poarte voalul islamic.
In urmă cu doi ani Mohammed Ben Salman era încă total necunoscut. El a început să se “remarce” abia după ce tatăl său, regele Salman, l-a propulsat ca moştenitor al coroanei. Faţă de alţi pretendenţi la coroană, Mohammed Ben Salman nu are studii făcute în Occident, doar are o diplomă de studii de drept obţinută în ţara sa. Se mai spune despre el că nu vorbeşte prea bine engleza. Nu este exclus, afirmă unii comentatori, ca în spatele “reformelor” sale să se ascundă şi ambiţia sa de a deveni curînd un monarh absolut.
El a reuşit de altfel, pretextînd lupta împotriva corupţiei, o epurare masivă în rîndurile elitei cu eventuale pretenţii la tron. Nu toate iniţiativele sale sunt însă aplaudate, iar cea mai contestată este războiul costisitor pe care îl duce în Yemen împotriva rebelilor şiiţi sprijiniţi de Iran.
Printre iniţiativele “modernizatoare” se numără şi redeschiderea, după trei decenii de interdicţii, a sălilor de cinema. Cu siguranţă că Statele Unite, principalul aliat strategic al Arabiei Saudite, au avut un cuvînt de spus în acest sens. Probabil că prinţul moştenitor, în contextul în care marele inamic regional este Iranul şiit, mai încearcă şi să amelioreze imaginea internaţională a Arabiei Saudite, considerată pînă acum una dintre cele mai "arhaice" şi tradiţionaliste monarhii de pe glob.