Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU: Abbas cere o conferință de pace la mijlocul lui 2018

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas la tribuna Natiunilor Unite, aici în septembrie 2016

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a pronunțat marți o rară alocuțiune în fața Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite pentru a cere recunoașterea Palestinei ca stat membru ONU și respingerea unei medieri unice a Statelor Unite în procesul de pace. 

Palestina este din 2012 stat observator ne-membru al ONU ceea ce i-a permis accesul la Curtea Penală Internațională. Dar în continuare nu este un membru deplin al ONU chiar dacă este recunoscut de 130 de țări. 

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley spunea la fínele lui ianuarie că lui Mahhmoud Abbas îi lipsește curajul. "Pentru a obține rezultate istorice, avem nevoie de lideri curajoși", declara atunci Nikki Haley.

Președintele palestinian a mai intervenit în Consiliul de Securitate în 2008 și în 2009.

Mahmoud Abbas a cerut negocieri cu Israel într-un cadrul lărgit și nu sub egida principală a Statelor Unite, cea care a decis recunoașterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a Israelului. El a cerut în cadrul ONU un mecanism multilateral pentru a se ajunge la pace în Orientul apropiat.

Mai multe formate de negociere au fost propuse de către Palestina. Discuții ar putea avea loc sub egida grupului P5 – cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate – Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie. Sau, într-o formulă lărgită a grupului, la care s-ar adăuga Germania - într-o conferință internațională de pace.

« Ajutați-ne » i-a implorat președintele palestinian pe cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. Mahmoud Abbas a părăsit apoi sala, în aplauzele acestor membri, neasistând însă nici la discursul ambasadoarei americane Nikki Haley și nici a omologului israelian, Danny Danon.

 « Nu vom fugi după el » a reacționat ambasadoarea americană. 

Apoi, pentru a obține acest statut de membru ONU este nevoie de recomandarea Consiliului de Securitate, fără ca Statele Unite, primul susținător al Israelului, să își exprime veto-ul în această privință. De altfel președintele Mahmoud Abbas refuză orice contact direct cu administrația americană de când liderul de la Casa Albă, Donald Trump a decis, la finele lui 2017, recunoașterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală. Pentru palestinieni, America nu mai poate juca rolul de mediator în procesul de pace.

În decembrie, 130 de state din Adunarea Națională a Națiunilor Unite au condamnat decizia președintelui american Donald Trump.

Președintele palestinian a cerut déjà și europenilor, la Bruxelles, pe 22 ianuarie, să recunoască Palestina și a făcut la fel pe 12 februarie la Moscova când s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin.

Procesul de pace este de mai mulți ani în impas. Luna aceasta, Antonio Guterres atenționa asupra creării unui singur stat, în locul soluției găsite până acum – două state – Israel și Palestina și denunța continuarea colonizărilor în Cisiordania și Ierusalimul de Est. Este un obstacol major în calea păcii – atenționa secretarul general al ONU.

Între timp Statele Unite au redus drastic ajutoarele financiare destinate palestinienilor iar această chestiune va fi abordată într-o reuniune informală care va avea loc joi sub egida ONU, la New York.