Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel: Viitor sumbru pentru premierul Netanyahu

premierul_israelian_benyamin_netanyahu_la_ierusalim_3_decembrie_2017.jpg

Premierul israelian Benyamin Netanyahu la Ierusalim, 3 decembrie 2017
Premierul israelian Benyamin Netanyahu la Ierusalim, 3 decembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Sebastian Scheiner/Pool/File Photo

Poliția israeliană avansează în noi anchete care l-ar putea viza pe premierul Benyamin Netanyahu.

La mai puțin de o săptămână după ce a recomandat începerea unei anchete pentru corupție, fraudă și abuz de încredere, acum, o nouă anchetă vizează o tentativă de corupție a unui magistrat iar o alta favorizarea unui gigant al telecomunicațiilor. Cercetările ajung tot mai aproape de premierul israelian. La putere de 12 ani, Benyamin Netanyahu nu a fost pus sub urmărire, oficial, în niciuna din cele 6 anchete care l-au vizat direct sau indirect.

Premierul israelian este confruntat cu viitoare audieri ale unor apropiați care ar putea avea un efect devastator și ar putea amenința lunga sa domnie, scrie France Presse. În opt zile, poliția a recomandat inculparea sa în două dosare de corupție, a reținut șapte persoane, dintre care doi apropiați colaboratori și a deschis o anchetă pentru tentativă de subordonare a unui judecător în schimbul opririi unor investigații.

Una dintre persoanele interpelate marți, fostul director general al ministerului Comunicațiilor este unul dintre rarii oameni de încredere ai lui Benyamin Netanyahu.

Se numește Shlomo Filber și ar fi negociat cu anchetatorii un acord de cooperare în schimbul unui statut de martor protejat ceea ce îi garantează că nu va ajunge în închisoare. Întrebat de France Presse, un purtător de cuvânt al poliției a refuzat să confirme informația.

Autorul unei recente cărți publicate despre premierul israelian, Ben Caspit, declară pentru France Presse că « Shlomo Filber este cel mai apropiat agent însărcinat cu operațiuni oculte, pe care Netanyahu l-a avut de  decenii: s-a aflat mereu în umbră, a fost loial, performant, secret și animat de convingeri. Bibi, așa cum este numit de prieteni Netanyahu, conta mereu pe acesta. Până acum », explică expertul.

Pentru a-i mulțumi,  Benyamin Netanyahu l-a numit în postul de director general al Ministerului Comunicațiilor, de unde a fost ulterior suspendat. Poliția îl suspectează că din acest post a fost intermediarul între premier și patronul Bezeq - cel mai important grup de telecomunicații israelian și a influentului site de informații - Walla. Poliția încearcă să afle dacă premierul Netanyahu i-ar fi acordat acestuia unele favoruri guvernamentale de sute de milioane de dolari.

În acest dosar, mai multe persoane au fost reținute duminică. Imediat, premierul și-a anunțat inocența și dorința de a rămâne în continuare la putere.

Opoziția îi cere demisia. Cu doar câteva zile în urmă, toți șefii partidelor din coaliția sa, pe care se sprijină guvernul considerat ca fiind cel mai de dreapta din istoria Israelului, s-au declarat solidari cu Netanyahu dar au precizat că așteaptă decizia procurorului general privind o eventual inculpare a premierului.

Partidul său – Likud a anunțat că îl susține în continuare.

Un comentator al radioului public israelian, care cita responsabili politici,  estima că eventuala audiere a lui Shlomo Filber ar putea provoca alegeri anticipate înainte de finele lui 2018, în condițiile în care mandatul ar urma să se încheie în mod normal, în 2019.