Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: 300 de civili uciși în Ghouta în raidurile regimului Assad

un_barbat_fuge_cu_un_copil_in_bratele_sale_din_calea_bombardamentelor_regimului_sirian_ce_au_loc_in_ghouta_orientala_nu_departe_de_damasc_19_februarie_2018.jpg

Un barbat fuge, cu un copil în bratele sale, din calea bombardamentelor regimului sirian ce au loc în Ghouta orientala, nu departe de Damasc, 19 februarie 2018
Un barbat fuge, cu un copil în bratele sale, din calea bombardamentelor regimului sirian ce au loc în Ghouta orientala, nu departe de Damasc, 19 februarie 2018
Sursa imaginii: 
ABDULMONAM EASSA / AFP

Bombardamentele au continuat, pentru a patra zi, în zona care înconjoară Damascul – denumită Ghouta orientală, deși Națiunile Unite au cerut încetarea focului. De duminică, 300 de oameni și-au pierdut viața aici, dintre care 70 de copii, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile Omului. Este ultimul fief rebel, zona fiind asediată încă din 2013.

În această enclavă trăiesc sub asediu 400.000 de oameni. Cei mai mulți sunt malnutriți.  De duminică, în urma bombardamentelor duse de avioane rusești și siriene, aproape 300 de civili au murit iar 1.400 au fost răniți.

Mai multe spitale au devenit nefuncționale în urma atacurilor. Ele au fost distruse aproape în totalitate. Doar subsolurile sunt folosite, atât cât se poate.

Miercuri, noi atacuri au făcut 24 de morți și 200 de răniți, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Pe imaginile televiziunii France24 se pot vedea cladiri distruse, oameni care încearcă să își salveze copiii, echipe de salvare caută sub dărâmături eventuali supraviețuitori. Miercuri, ei au reușit să salveze cinci copii care au fost prinși sub pereții cladirilor în care locuiau.

Observatorul sirian preciza marți că atacurile sunt duse și de armata rusă, aliată a regimului Baschar al Assad, însă miercuri, Moscova a negat acest lucru. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov declară că acuzațiile sunt nefondate. Si diplomația americană a acuzat marți Rusia că este responsabilă de aceste atacuri derulate în ultimele zile.

« Rusia trebuie să înceteze să mai susțină regimul Baschar al Assad. Sunt responsabili de acest atac, de situația umanitară terifiantă din această enclavă și de oribilul bilanț înregistrat în rândul civililor », a precizat purtătorul de cuvânt al diplomației americane.

Președintele Franței,  Emmanuel Macron a cerut o încetare a focului, cat mai urgent.

Germania, de partea sa, a cerut Moscovei și Teheranului să respecte acordul de încetare a focului existent pentru Ghouta. Purtătorul de cuvânt al cancelarei germane,  Steffen Seibert a declarat : « ne întrebăm unde se află Rusia și Iran care au promis la Astana să garanteze încetarea focului în Ghouta orientală». 

Potrivit cotidianului Al-Watan, apropiat de regimul sirian, “atacurile sunt un preludiu a unei operațiuni de anvergură, terestră, care poate începe în orice moment”.

Regimul a preluat mai multe localități rebele din jurul Damascului în virtutea unor acorduri așa zise de “reconciliere” care se traduc prin evacuarea combatanților în schimbul încetării bombardamentelor și a asediilor.

Conflictul din Siria a fost declanșat în martie 2011. Grație unei intervenții militare a Rusiei, în 2015, regimul Assad a reușit să preia controlul a mai bine de jumătate din țară, multiplicându-și victoriile în fața rebelilor și a jihadiștilor.

Atacurile regimului au continuat în ciuda protestelor comunității internaționale. “Bombardamentele civililor trebuie să înceteze acum” declara marți coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar în Siria, Panos Moumtzis.

Washington a cerut încetarea violențelor și denunțat tacticile regimului. Seful diplomației franceze Jean-Yves le Drian a anunțat vizite la Moscova și Teheran, pentru a discuta despre Siria.

Pentru UNICEF, nimic nu va justifica moartea copiiilor uciși.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a cerut accesul în Ghouta orientală pentru a veni în ajutorul răniților.