
Special Paris
Turcia: 6 intelectuali condamnaţi la închisoare pe viaţă, mobilizare în Franţa pentru eliberarea lor
b90314f5c37e3905da851a1ee72f2335f979da2c_0.jpg

Ahmet Altan, în vîrstă de 68 de ani, este unul dintre cei mai celebri jurnalişti din Turcia, scriitor deasemenea. Două dintre romanele sale sunt publicate în Franţa la Editura Actes Sud. Fratele său, Mehmet Altan, în vîrstă de 65 de ani, este şi el jurnalist şi scriitor, precum şi profesor de economie. Ambii se află după gratii în acest moment. Pe data de 16 februarie Tribunalul Penal de la Istanbul a pronunţat sentinţa de închisoare pe viaţă, fără drept de graţiere, împotriva a şase intelectuali. Nu sunt singurii care au devenit victimele unei vaste represiuni orchestrată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016.
Editura franceză Actes Sud, care a publicat două dintre romanele lui Ahmet Altan, a lansat, împreună cu asociaţia "Les nouveaux dissidents" (Noii dizidenţi) o petiţie în vederea eliberării acestui scriitor. Reamintesc faptul că această prestigioasă editură franceză, orientată în mare parte spre literatura străină, a fost întemeiată şi condusă pînă anul trecut de actualul ministru francez al culturii, Françoise Nyssen. Iată ce declară editura în apărarea scriitorului turc: "Ahmet Altan este acuzat că ar fi participat la lovitura de stat ratată de pe 15 iulie 2016, dar el nu face decît să denunţe, de mai multe decenii, atacurile puterii la adresa democraţiei."
Si cotidianul Libération publică un vast dosar pe tema condamnărilor pronunţate în Turcia, iar titlul dosarului spune multe despre ceea ce gîndesc realizatorii săi: "În Turcia libertatea de expresie primeşte închisoare pe viaţă, dar speră la un sprijin din partea Europei". Intelectualii condamnaţi în Turcia îşi pun speranţele, mai precis, în Curtea europeană a drepturilor omului de la Strasbourg. Citez din ce scrie Libération: "Baza actului de acuzare împotriva fraţilor Altan este foarte slabă: cîteva editoriale, articole din presă şi înregistrarea unei emisiuni televizate, în ajunul puciului ratat. Cei doi fraţi Altan, precum şi jurnalista vedetă Nazli Ilicak sunt acuzaţi că ar fi transmis în cursul respectivei emisiuni mesaje subliminale în favoarea loviturii de stat."
Respectivii intelectuali au colaborat, este adevărat, cu medii de informare apropiate de predicatorul Gülen, considerat iniţiatorul loviturii de stat. Dar pedepsele pronunţate de justiţia turcă sunt disproporţionate, arată Libération. Cotidianul de stînga îl citează pe un corespondent la organizaţiei Reporteri fără frontiere cu următoarea concluzie: "Cu acest verdict extrem de sever guvernul de la Ankara arată că avea nevoie de un simbol pentru a demostra că lupta sa împotriva güleniştilor este fermă".
Mobilizarea internaţională în favoarea intelectualilor turci închişi pe viaţă ia amploare, semnăturile se acumulează, declaraţiile în favoarea lor sunt numeroase. Ministrul francez al culturii, doamna Françoise Nyssen declară următoarele pe Twitter în legătură cu condamnarea lui Ahmet Altan: "Crima sa constă în faptul că a refuzat întotdeauna să i se pună căluşe spiritului său critic şi încrederii sale absolute în democraţie." Fosta sa editoare Françoise Nyssen dă şi un citat dintr-o carte a lui Ahmet Altan: "Oriunde m-aţi închide, voi continua să parcurg lumea nelimitată a spiritului meu".