
Special Paris
Siria: 13 spitale distruse în bombardamentele din Ghouta
o_femeie_ranita_este_transportata_in_douma_ghouta_orientala_siria_7_februarie_2018.jpg

Aproximativ 380 de persoane au fost ucise, dintre care 150 de copii în acest sector rural situat la periferia Damascului. Atacuri aeriene au loc încontinuu, de duminică, după cum anunță Observatorul sirian pentru Drepturile Omului.
1.900 de oameni au fost răniți în loviturile duse de forțele siriene și aliații săi. Avioanele au avut în vizor cartierele rezidențiale precum și spitalele, care, în acest moment nu mai sunt în măsură să ofere vreun ajutor răniților.
"Trebuie să evităm masacrul, pentru că vom fi judecați de istorie" a declarat trimisul special al Națiunilor Unite pentru Siria - Staffan de Mistura, cerând Consiliului de Securitate să voteze o rezoluție de oprire a ostilităților.
Rusia, principalul aliat al Damascului, s-a declarat pregătită să susțină o încetare a focului timp de 30 de zile.
Regiunea găzduiește 400.000 de locuitori și este una din zonele « tampon » definită de Rusia, Iran și Turcia pentru a favoriza un eventual armistițiu de încetare a focului.
Rebelii din Ghouta susțin că prezența în această zonă a unui grup de combatanți desprinși din Frontul al Nosra, o fostă aripă siriană a Al Qaeda, este folosit ca pretext de Damasc și Moscova pentru a bombarda enclava. La rândul lor, Moscova și Damasc susțin că bombardamentele sunt necesare pentru a elimina rebelii care trag obuze asupra capitalei siriene.
Inițial Kremlinul a negat că participă la atacurile aeriene. Acum, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov spune că cei care susțin teroriștii sunt responsabili : « Rusia, Siria și Iran nu aparțin în această categorie, căci noi ducem un război absolut împotriva teroristilor în Siria ».
La Geneva, Staffan de Mistura recunoaște că ipoteza unui acord de încetare a focului în Ghouta este incertă : « Sper, dar este dificil. Iar situația este urgentă » a declarat el pentru Reuters.
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și chiar Qatarul au cerut toate încetarea violențelor din enclava siriană și găsirea unei soluții politice la criză. Statele din Golf, Arabia Saudită în particular, au susținut grupările rebele din Siria, împotriva regimului lui Baschar al Assad. Ryad a găzduit reuniuni ale opoziției. În ultimele luni, Ryad și Abu Dhabi au cerut plecarea președintelui Assad.
Iar într-un comunicat, Casa Albă a indicat că Washington susține un acord de încetare a bombardamentelor pentru ca răniții să poată fi evacuați.
La Berlin, cancelara Angela Merkel vorbește de un "masacru" : « evenimentele incredibile la care asistăm în prezent în Siria, un regim care luptă împotriva propirului popor, ucigând copii și distrugând spitale, constituie un masacru pe care noi trebuie să îl condamnăm », a precizat cancelara germană.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a cerut un acord de încetare a focului și a vorbit despre « iadul pe pământ » în această zonă care înconjoară Damascul.