Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Figaro: “Victor Orban, franctirorul populist care sfidează întreaga Europă”

2016-10-04t141251z_1004785090_s1beufavzvaa_rtrmadp_3_europe-migrants-hungary-orban.jpg

Viktor Orban suscita critici la Bruxelles pentru "derivele sale autoritare"
Viktor Orban suscita critici la Bruxelles pentru "derivele sale autoritare"
Sursa imaginii: 
credit foto: REUTERS/Lazslo Balogh

În perspectiva legislativelor de pe 18 aprilie din Ungaria,  cotidianul Le Figaro constată că premierul maghiar Viktor Orban a devenit “un franctiror populist care sfidează întreaga Europă”. Sondajele îl dau cîştigător pe Viktor Orban, ceea ce înseamnă că el va cumula aproape un sfert de secol în fruntea statului maghiar. Imposibil de găsit în interiorul Europei, după 1989, un alt lider cu această longevitate.

Le Figaro îi acordă două pagini lui Viktor Orban, pe un ton mai degrabă de stupefacţie decît de acidulat. De fapt, premierul maghiar provoacă pe de o parte iritare în Europa dar în acelaşi timp i se recunoaşte talentul de om politic. Sigur, el a evoluat, scrie Le Figaro, a fost "revoluţionar, apoi radical, apoi liberal, apoi conservator fără să fi încetat vreodată de a fi naţionalist". Acum şi-a asumat într-un fel rolul celui care vrea să "salveze Europa". Le Monde îl citează cu următoarele afirmaţii: "Nori negri se adună deasupra capetelor noastre datorită imigraţiei. Naţiuni întregi vor înceta să existe iar Europa îşi va da seama prea tîrziu că a fost invadată. Creştinătatea este ultima pavăză în faţa islamului care avansează."

Oare chiar crede Viktor Orban ceea ce spune? se întreabă autorul dosarului din Le Figaro, Jean-Jacques Mevel. Sau, continuă el să se întrebe, Viktor Orban este un oportunist care încearcă de fapt să rămînă la putere agitînd astfel de perspective sumbre pentru Europa? La el acasă Viktor Orban este fie detestat, fie adulat, mai citim în Le Figaro. Dar întrebarea este: chiar crede el că ar putea juca un rol european, că ar putea influenţa Bruxelles-ul? Sigur, el are deja cîţiva aliaţi: Polonia, Cehia, Slovacia… Iar problema Bruxelles-ului cu Orban este că acesta a fost ales de fiecare dată în mod democratic.

In nici un caz Orban nu preconizează să retragă Ungaria din Europa, ci, eventual, să schimbe Europa şi să o aducă spre principiile sale: ordine socială, accent pe familie, naţiunea înainte de toate, refuzul imigraţiei şi al homosexualităţii… Oare cît timp va mai avea Bruxelles-ul răbdare cu Orban se întreabă jurnalistul francez, dar tot el descoperă că principalii lideri ai Europei parcă nu mai au putere să i se opună: “Angela Merkel este la capătul puterilor, Italia se dovedeşte incapabilă să-şi aleagă un lider credibil, Spania lui Mariano Rajoy este tetanizată de catalani iar Marea Britanie a ieşit din joc. Mai rămîne Macron…”

Din acest amplu articol mai reţin o remarcă legată de fondurile europene, pe care Ungaria a ştiut foarte bine să le atragă. Dar nu cumva exact aceste fonduri l-au ajutat pe Viktor Orban să se menţină la putere, şi să-şi găsească eventual şi emuli pentru “contra-revoluţia sa europeană”, se mai întreabă Le Figaro.