Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ALENA: Noi și dificile negocieri în Mexic

canada_mexic_statele_unite_incearca_sa_modernizeze_acordul_de_liber_schimb_nord-american_-_alena.jpg

Canada, Mexic, Statele Unite încearca sa modernizeze Acordul de liber schimb nord-american - ALENA
Canada, Mexic, Statele Unite încearca sa modernizeze Acordul de liber schimb nord-american - ALENA
Sursa imaginii: 
REUTERS/Edgard Garrido/File Photo

Noi negocieri au debutat duminică între Statele Unite, Canada și Mexic. Este rediscutat Acordul de liber-schimb nord-american – ALENA. Mexic găzduiește discuțiile. În șase luni, negocierile au progresat în punctele tehnice dar nu și pe cele de fond, invocate de președintele american Donald Trump. Discuții ar trebui să aibă loc până pe 5 martie.

Este a șaptea serie de discuții a acordului de liber-schimb nord-american – Alena, între Statele Unite, Canada și Mexic. Acordul a intrat în vigoare în urmă cu 24 de ani iar acum se dorește modernizarea lui.

Este o reuniune dificilă, este de părere ministrul mexican al Economiei.

Președintele Donald Trump consideră că acordul în forma actuală este “un dezastru” pentru locurile de muncă americane. Nivelul șomajului este la cel mai mic nível în Statele Unite, pentru ultimii 17 ani, cu 4,1% la începutul lui februarie. Chiar și așa, Donald Trump a amenințat de mai multe ori ca va anula acordul, prea favorabil, spune el, intereselor mexicane.

Pentru Mexic, care exportă aproape 80% din produsele sale către Statele Unite, acest acord este crucial. Chiar și sectorul industrial american este favorabil menținerii acordului.

Mai multe subiecte sensibile se vor afla pe masa discuțiilor, în Mexic, precum industria automobilelor. Acordul prevede ca cel puțin 62 % din componentele unui vehicul să fi fost fabricate într-una din cele trei state semnatare Alena pentru ca produsul să fie exonerat de taxele vamale. Statele Unite doresc să crească acest nível, la 85% iar 50% dintre piese să fie de origine americană, o propunere respinsă până acum de Mexic și Canada.

Ministrul mexican al Economiei speră să se ajungă la un conses la acest capitol. Responsabilul Asociației Uzinelor de Asamblare din Mexic respinge cererea americană și cere ca actuala regulă să fie menținută.

Negocierile au loc într-un moment de campanie electorală. Ïn Mexic alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 iulie. Într-un interviu acordat Wall Street Journal, în ianuarie, Donald Trump declara că va fi « puțin flexibil » în contextul alegerilor din Mexic.