Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest Ierusalim: A fost închisă Biserica Sfântului Mormânt

ierusalim_-_patriarhul_grec_ortodox_teofil_al_iii-lea_anunta_inchiderea_bisericii_sfantului_mormant_25_februarie_2018.jpg

Ierusalim - Patriarhul grec ortodox Teofil al III-lea anunta închiderea Bisericii Sfântului Mormânt, 25 februarie 2018
Ierusalim - Patriarhul grec ortodox Teofil al III-lea anunta închiderea Bisericii Sfântului Mormânt, 25 februarie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Amir Cohen

Mii de creștini ortodocși români se află în aceste zile de post în pelerinaj în Israel. Responsabili creștini au luat duminică o decizie fără precedent de a închide biserica ce găzduiește Sfântul Mormânt al lui Iisus și care se află în Ierusalim. Ei protestează astfel față de măsurile fiscale israeliene.

Prea mult este prea mult. Ïncetați să mai persecutați bisericile, scrie pe afișele derulate în jurul Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim. Aici este locul unde, conform tradiţiei creştine a fost crucificat, a murit şi a reînviat Iisus Hristos.

Un proiect de lege vizează expropierea bisericilor creștine de pe anumite terenuri și taxarea bisericilor care, de secole, sunt scutite de impozitele imobiliare.

În fața ușilor închise ale locului sfânt, patriarhul ortodox grec Teofil al III-lea a anunțat solemn închiderea bisericii:

“În semn de protest, am decis să luăm această măsură fără precedent și să închidem biserica Sfântului Mormânt. Suntem uniți și fermi pentru a ne proteja drepturile și proprietățile.”

La conferința de presă au participat și reprezentanți ai Patriarhatului greco-ortodox, Sfântul Scaun şi Patriarhatul Armean. Ei susțin că are loc o campanie împotriva bisericilor şi comunităţilor creştine care există în Israel pentru a diminua prezența creștină în Ierusalim.

Biserica Sfântului Mormânt se află în interiorul fortificaţiilor oraşului vechi al Ierusalimului. Ea se află în Est, partea palestiniană a orașului sfânt pe care Israel o ocupă de 50 de ani iar anexarea ei este considerată ilegală de comunitatea internațională. Încă din secolul al IV-lea, biserica a fost un important loc de pelerinaj, iar partea care este administrată de ortodocşi este în grija Bisericii Ortodoxe din Ierusalim.

De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi este aprinderea Sfintei Lumini chiar în această biserică, la mormântul lui Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare de dinainte de Paști.

Este o decizie excepțională, spune Wajeeh Nuseibeh, gardianul locului sfânt:

«Sperăm că totul va fi rezolvat de către municipalitate și că totul va reveni la normal pentru a permite pelerinilor să viziteze sfânta biserică ».

Biserica Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos va rămâne închisă deocamdată. Este posibil ca și alte locuri sfinte creștine să fie nevoite să își închidă porțile. O comisie ministerială israeliană trebuia să examineze proiectul de lege duminică dar discuțiile au fost amânate pentru o săptămână. Sute de mii de oameni vin aici anual în pelerinaj.