Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ghouta: Paris și Berlin cer Moscovei să pună presiune pe Siria pentru a înceta atacurile

spitalul_din_hamouria_ghouta_orientala_siria_distrus_intr-un_bombardament_atribuit_regimului_bachar_al_assad_21_februarie_2018.jpg

Spitalul din Hamouria, Ghouta orientala, Siria, distrus într-un bombardament atribuit regimului Bachar al Assad, 21 februarie 2018
Spitalul din Hamouria, Ghouta orientala, Siria, distrus într-un bombardament atribuit regimului Bachar al Assad, 21 februarie 2018
Sursa imaginii: 
ABDULMONAM EASSA / AFP

Franța și Germania cer Moscovei să exercite o mai mare presiune în Siria și să aplice imediat rezoluția ONU privind încetarea bombardamentelor în Ghouta orientală, zonă aflată în vecinătatea Damascului. Rezoluția a fost adoptată sâmbătă însă atacurile au continuat. Aici, într-o săptămână, au murit peste 500 de civili.

Într-o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, cancelara germană Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au atenționat că este crucial ca rezoluția Națiunilor Unite de încetare a focului în Ghouta să fie aplicată imediat.

Rezoluția prevede o încetare a atacurilor, pentru o perioadă de 30 de zile, în special pentru a fi permis accesul ajutoarelor umanitare și evacuarea celor care se află în zona de război. Toate spitalele de aici au fost distruse în atacuri.

Angela Merkel și Emmanuel Macron au subliniat că încetarea bombardamentelor ar putea să deschidă calea unei reglementări politice a procesului de pace, în cadrul discuțiilor derulate de Națiunile Unite, la Geneva.

Germania și Franța sunt dispuse să lucreze cu Rusia și alți parteneri internaționali pentru a ajunge la o soluție politică necesară pentru pacea din Siria, se arată într-un comunicat al cancelarei germane.  

Iar palatul Elysée anunță că Franța va urmări situația și speră ca rezoluția să fie pusă în practică – Franța va ajuta dacă este cazul, susține liderul de la Elysée, președintele Emmanuel Macron. De altfel ministrul francez pentru Europa și al Afacerilor Externe Jean-Yves Le Drian, se va deplasa marți la Moscova pentru a discuta despre situația din Siria. 

Ambasadoarea americană la ONU, Nikky Haley acuză Rusia de joc dublu și speră în incetarea imediată a atacurilor:

"În cele trei zile în care am discutat această rezoluție, câte mame și-au pierdut copiii în bombardamente... Acordul ar fi putut salva vieți cu zile în urmă."

Iar ambasadorul francez la ONU, François Delattre a lansat un apel către aliații Damascului – Rusia, Tucia și Iran să contribuie la încetarea ostilităților:

"Cerem în special garanților procesului de pace de la Astana să își asume responsabilitățile și să impună regimului sirian încetarea completă a ostilităților. Fiecare minut contează căci în fiecare minut se pot pierde vieți. Nimic nu ar fi mai rău decât să vedem că această rezoluție ONU rămâne literă moartă”.

În orele care au urmat adoptării rezoluției, atacurile aeriene au continuat însă.