Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China: Preşedintele Xi Jinping spre un mandat pe viaţă

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

În China, Partidul Comunist a deschis calea pentru ca actualul preşedinte Xi Jinping să rămână la putere printr-un al treilea mandat. Comitetul central al Partidului Comunist Chinez a propus oficial revizuirea Constituţiei cu scopul de a elimina limita constituţională care prevede că un preşedinte poate avea două mandate. Fără niciun dubiu, prin această prevedere, puternicul preşedinte chinez va rămâne la cârma ţării mult timp de aici înainte.

Pentru Xi Jinping este un pas către putere nelimitată, pe viaţă.

Un tur de forţă care de altfel nu mai reprezintă nicio surpriză.

În octombrie anul trecut, când avea loc al 19-lea congres al Partidului Comunist, lui Xi Jinping i-a fost conferit al doilea mandat. Conform tradiţiei politice chineze, era momentul în care este prezentat succesorul. Ceea ce nu s-a întâmplat, astfel că toată lumea a putut anticipa faptul că Xi Jinping ia în calcul să rămână indefinit la şefia ţării.

Tot atunci, Partidul Comunist Chinez a înscris gândirea politică a lui Xi Jinping în statutul său, plasându-l pe acelaşi nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong. O premieră şi o modificare a statului tocmai pentru a-i consolida puterea.

Şi alţi lideri comunişti chinezi şi-au văzut ideologiile incluse în statutul partidului, dar niciuna dintre ele, cu excepţia celei a lui Mao Zedong, nu a fost descrisă ca 'gândire'. În cazul fostului lider al Partidului Comunist, Deng Xiaoping, ideologia sa a fost inclusă doar după moartea sa, în 1997.

Conform actualei Constituţii, Xi Jinping ar trebui să rămână la putere până la viitorul congres al partidului comunist, cel din 2022.