Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanţ diplomatic al JO de iarnă 2018

jo.jpg

Presedintele sud coreean Moon Jae-in o salutà pe Kim Yo-jong, sora liderului nord coreean Kim Jong-un
Presedintele sud coreean Moon Jae-in o salutà pe Kim Yo-jong, sora liderului nord coreean Kim Jong-un
Sursa imaginii: 
KCNA/via REUTERS

A 23-a ediţie a Jocurilor olimpice de iarnă s-a încheiat duminică în Coreea de sud. Ce bilanţ se poate face după 16 zile de competiţii sportive şi luni de zile de negocieri diplomatice?

Prezenţa în Coreea de sud a unor atleţi, a unor pom-pom girls şi lideri din Coreea de nord defilând sub acelaşi steag, strângerea de mână istorică între preşedintele sud-corean şi sora liderului nord-corean, vor rămâne fără îndoială imaginile cele mai marcante şi mai mediatizate ale acestei ediţii a JO 2018, indiferent de performanţele atletice ale unora sau altora. Niciun accident major, nicio panică provocată de vreo provocare nord-coreană nu a tulburat liniştea particpanţilor. Obiectivul gazdei, preşedintele sud-corean Moon Jea-in, de a transforma această olimpiadă în « Jocurile olimpice ale păcii » nu este departe de a fi atins. Pentru moment, cel puţin.

Preşedintele Comitetului internaţional olimpic, Thomas Bach, şi preşedintele sud-corean au fost ambii invitaţi oficial să meargă la Phenian, capitala Nordului rebel şi comunist. Seul a anunţat de asemenea că « Coreea de nord are intenţia de a relua negocierile cu SUA ». Comuniştii spun de mult că sunt gata să discute cu Washington dar fără nicio condiţie prealabilă, aluzie la americani, care ar dori să dialogheze dar înainte de toate pe chestiunea armelor atomice.

Dacă sportivii nord-coreeni s-au întors acasă fără nicio medalie olimpică, liderii politici din Nord ar merita ei medalia de aur a diplomaţiei olimpice. Cel puţin aşa sunt de părere analiştii care subliniază însă că această « destindere », această apropiere intensă între cei doi fraţi vecini, ar putea fi de scurtă durată.

Reamintim că tensiunile între cele două Corei nu au fost niciodată atât de mari precum anul trecut. Regimul stalinist de la Phenian a tras o serie de rachete capabile să atingă inclusiv teritorii americane. În paralel, ne reaminteşte trimisul special RFI în Coreea de sud, « Nordul a efectuat mai departe seria de teste nucleare iar preşedinţii nord-corean Kim Jong-un şi american, Donald Trump, au avut schimburi inedite de insulte personale şi ameninţări apocaliptice ».

Cele două părţi, Coreea de nord şi SUA, par a fi decise să continue pe acelaşi ton. Washington a impus noi sancţiuni unilaterale contra Nordului – « cele mai severe de până acum » se laudă şeful Casei albe – dar ele au fost aspru criticate de liderii de la Pyongyang. Următorul subiect de discordie ar putea veni în aprilie când Coreea de sud şi SUA vor efectua noi exerciţii militare în comun, exerciţii amânate acum din cauza JO din Sud. Rămâne de văzut ce se va întâmpla până atunci, în următoarele două luni. Cu alte cuvinte, ce se va întâmpla acum, repede, după terminarea olimpiadei de la Pyeongchang.