Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: Bombardamentele au continuat în Ghouta

vedere_din_ghouta_orientala_distrusa_in_bombardamentele_regimului_sirian.jpg

Vedere din Ghouta orientala distrusa în bombardamentele regimului sirian
Vedere din Ghouta orientala distrusa în bombardamentele regimului sirian
Sursa imaginii: 
REUTERS/Bassam Khabieh

Aliatul regimului sirian, preşedintele rus Vladimir Putin ordonase o încetare a focului, zilnic, timp de 5 ore. În enclava rebelă de lângă Damasc ostilităţile au împiedicat evacuarea civililor şi accesul convoaielor umanitare.

Regimul sirian a lansat de la ora 9h un total de 9 atacuri dintre care un raid aerian. Era ora la care trebuia să aibă loc o încetare a bombardamentelor, aşa cum preşedintele rus Vladimir Putin, aliatul regimului sirian, ceruse luni.  El ordonase o încetare a ostilităţilor între orele 9h şi 14h pentru ca răniţii să fie evacuaţi, în condiţiile în care toate spitalele din Ghouta au fost distruse în atacurile din ultima săptămână.  

RFI a stat de vorbă cu un locuitor din Ghouta - Mohamed Al-Atrach care a constatat că ordinul de încetare temporară a focului nu a fost respectat:

"Bombardamentele au reînceput şi sunt foarte violente. Sunt elicoptere şi avioane de luptă care survolează chiar în acest moment. Vladimir Putin a declarat că va exista o încetare a ostilităţilor, chiar şi pentru câteva ore. Putin a specificat: zilnic, între orele 9h – 14h nu vor avea loc atacuri. Acum, constatăm că Vladimir Putin nu are niciun cuvânt. Are loc o violare a rezoluţiei Naţiunilor Unite de încetare a bombardamentelor dar şi a ceea ce Vladimir Putin a ordonat. Aici este ora 11h40 iar atacurile au fost reluate, ceea ce înseamnă că Vladimir Putin nu se ridică la înălţimea responsabilităţilor sale. Sau, nu îi pasă de noi. Nu îi pasă de poporul sirian."

Crucea Roşie este pregătită să intervină aici pentru a furniza ajutor umamitar, dar doar în anumite condiţii explica Lucile Marbeau - responsabil de comunicare pentru Comitetul Internaţional al Crucii Roşii Franţa:

« Înainte de orice trebuie să avem o garanţie de securitate, de toate părţile, pentru a fi siguri că putem acorda asistenţă în deplină siguranţă. Va lua ceva timp până când vom reuşi să obţinem aceste garanţii de toate părţile. În acest timp stabilim care sunt necesităţile imediate. Din decembrie nu s-a mai putut intra în Ghouta. Bineînţeles că va fi oferită asistenţă medicală dar şi mâncare şi orice altceva este nevoie pentru viaţa cotidiană a populaţiei. Dar toate acestea doar după ce siguranţa echipelor noastre va putea fi asigurată iar încetarea ostilităţilor respectată. Accesul umanitar ar trebui să fie permanent ».

Organizaţia pentru Interzicerea armelor chimice a deschis o anchetă asupra ultimelor atacuri comise în Ghouta orientală, în apropierea Damascului, pentru a determina ce tip de muniţie a fost folosită.

Ancheta a fost deschisă ca urmare a unor informaţii venite din mai multe surse privind posibilitatea folosirii unor bombe cu clor. Responsabili locali au constatat duminică, în urma unui atac în care a murit un copil că acesta prezenta simptomele similare unei expuneri la un gaz toxic.

Folosirea bombelor cu clor este interzisă printr-o convenţie din 1997 privind armele chimice. Inhalat, gazul de clor se transformă în acid clorhidric în plămâni iar acumularea lui poate determina sufocarea. Ancheta se va baza pe mărturiile celor care au asistat la bombardamente, pe fotografii şi pe imagini video. Ea va încerca să determine dacă au fost folosite arme chimice dar nu şi cine se face responsabil de aceste eventuale atacuri.

Regimul sirian a lansat pe 18 februarie o ofensivă de o intensitate rară în Ghouta, periferie a Damascului asediată din 2013. 560 de oameni au murit în acest timp.

Sâmbătă, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie privind încetarea imediată a ostilităţilor, timp de 30 de zile, în întreaga ţară. Ea nu a avut niciun efect.

În vizită la Moscova, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian a subliniat că Rusia este singurul actor internaţional în măsură să obţină punerea în practică a rezoluţiei ONU. Ministrul francez a estimat că ideea acestei întreruperi a atacurilor reprezintă un pas înainte dar nu unul suficient.