Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania face un pas către interzicerea vechilor diesel în oraşe

germania_face_un_pas_catre_interzicerea_vechilor_diesel_in_orase.jpg

Germania face un pas către interzicerea vechilor diesel în oraşe
Germania face un pas către interzicerea vechilor diesel în oraşe
Sursa imaginii: 
@REUTERS/Fabian Bimmer

Marile oraşe din Germania au dreptul să interzică circulaţia maşinilor diesel poluante. Hotărârea aparţine Tribunalului Administrativ Federal din Leipzig şi ar putea viza 12 milioane de vehicule în întreaga ţară.

Instanţa s-a pronuntat într-un litigiu în care două landuri germane au contestat interdicţia aplicată autoturismelor diesel poluante de autorităţile din Stuttgart şi Dusseldorf.

Curtea precizează că autoturismele diesel pot fi « progresiv » interzise din Stuttgart şi Dusseldorf, începând cu cele mai vechi.

“Este o mare zi pentru aerul pur »  a reacţionat Jürgen Resch şeful  Asociaţiei de Protecţie a Mediului, aflat la originea acestei proceduri pe motiv că nivelul particulelor nocive înregistrate în atmosfera oraşelor depăşeşte norma europeană a emisiilor de oxizi de azot. În schimb, cancelara Angela Merkel susţine că  decizia nu vizează întregul teritoriu şi nici pe toţi automobiliştii.

După ce Volkswagen a fost implicată în 2015 într-un imens scandal privind trucarea emisiilor de carbon, maşinile diesel au făcut obiectul unei atenţii sporite la capitolul noxe, considerate responsabile de bolile respiratorii şi cardiovasculare.

Reamintim: constructorul german a fost în centrul unui scandal concretizat cu pierderi de miliarde de euro. S-a dovedit că 11 milioane de mașini erau echipate cu un soft ilegal care indica emisii de noxe mult mai mici decât cele reale. Oxizii de azot emiși de motoarele diesel depășeau în realitate chiar și de 35 de ori limita legală.

Acum, pentru a se evita interdicţia totală a vehiculelor, constructorii şi-au îmbunătăţit sistemele de gestiune a motorului pentru a ameliora filtrele pentru gazele de eşapament.

Iniţiativa constructorilor însă nu este posibilă decât asupra vehiculelor echipate cu sisteme de gestiune informatică. Asociaţiile ecologiste consideră insuficentă actualizarea acestor aplicaţii informatice şi au făcut presiune ca autoturismele să fie conforme cu normele de emisii Euro 6 şi Euro 5 dar care ar însemna un cost suplimentar de cel puţin 1.500 de euro pe vehicul.

Aproximativ 15 milioane de vehicule diesel circulă în Germania, prima piaţă de automobile din Europa. Doar 2,7 milioane dintre ele sunt echipate cu ultima tehnologie Euro 6. Aproape 70 de oraşe germane prezintă un nivel de poluare superior celui fixat de Uniunea Europeană.

Deja autorităţile din Paris, Madrid şi Atena au anunţat că intenţionează să interzică accesul automobilelor diesel în centrul oraşelor începând din 2025 iar primarul din Copenhaga ar vrea să interzică accesul automobilelor diesel încă de anul viitor.