Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traficul auto, interzis în faţa muzeului Luvru

luvru.jpg

Place du Carrousel, din dreptul intràrii în muzeul Luvru, ar urma sà fie închisà traficului auto
Place du Carrousel, din dreptul intràrii în muzeul Luvru, ar urma sà fie închisà traficului auto
Sursa imaginii: 
leparisien.fr/Philippe Lavieille

Muzeul Luvru fără maşini în faţă! Iată noul proiect, déjà contestat, al primăriţei Parisului. Incepând din primăvară, Anne Hidalgo a decis să interzică traficul auto în curtea Luvrului, acolo unde se află celebra piramidă care serveşte drept intrare în muzeu. Sub ce pretext s-a luat această decizie şi cu ce efecte imediate?

Primăria Parisului, şi în particular prima edilă a capitalei, socialista Anne Hidalgo, îşi continuă cruciada contra automobiliştilor. Sub pretextul securitar – «ţinând cont de contextul actual, trebuie securizate la maximum toate marile instituţii pariziene» spune anturajul lui Hidalgo – primăria capitalei intenţionează să interzică de la primăvară accesul maşinilor în curtea Luvrului. Mai exact, pe axul care leagă rue de Rivoli de cheiurile Senei, trecând prin piaţa Caruselului, acolo unde se află şi piramida din sticlă prin care se intră în muzeu. Vor fi lăsate să traverseze curtea doar autobuzele, taxiurile şi bicicletele.

Adversarii primăriţei denunţă această decizie – care nu va fi luată definitiv decât după o concertare cu riveranii şi edilii locali – estimând că ea se înscrie într-o politică mai generală de limitare drastică a traficului auto în centrul capitalei. Primarul arondismentului 1 – acolo unde se află Luvrul – este cel mai vehement critic al primarului general. Trebuie spus că Jean-François Legaret este membru al partidului republican, conservator deci, şi face parte din opoziţia municipală. In opinia lui, o astfel de măsură nu va face decât să mărească şi să îngreuneze traficul pe cheiurile Senei şi pe rue de Rivoli, mai ales că aceasta din urmă va fi «tăiată» în două, unul din culoarele de circulaţie urmând să fie rezervat doar cicliştilor. De partea ei, principala asociaţie de automoblişti deplânge faptul că «primăria Parisului vrea să gonească complet maşinile, lucru contra-productiv» în opinia lobby-ului automobiliştilor.

Trebuie reamintit că în Place du Carrousel s-a mai interzis traficul auto, în momentul competiţiei fotbalistice Euro 2016. «Nu a fost nicio problemă» afirmă acum primăria Parisului. «Da, dar a fost doar ceva punctual, un eveniment excepţional» spune de partea ei Prefectura de poliţie citată de Le Figaro. In opinia acesteia, «nu trebuie banalizate mizele securitare care nu justitifică o interdicţie». Cu alte cuvinte, din spusele culese de ziarul conservator, reiese că Prefectura pariziană este opusă deciziei de a închide traficul auto în faţa Luvrului. Nu acelaşi lucru se pare că l-a înţeles însă şi Christophe Najdovski. Adjunctul lui Hidalgo, însărcinat cu Transporturile, zice că Prefectura îi dă dreptate şi nu are nimic contra măsuri preconizate...

In ciuda acestor bâlbe, contradicţii şi opoziţii, Primăria Parisului speră să-şi ducă la bun sfârşit planurile şi deci să acorde mai mult spaţiu pietonilor în zona ultra-centrală a capitalei.

 
Traficul auto, interzis în faţa muzeului Luvru