Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frig siberian: 46 de decese în Europa

in_franta_potrivit_guvernului_150_000_de_locuri_de_urgenta_au_fost_create_in_centre_de_adapost_a_oamenilor_strazii.jpg

În Franţa, potrivit guvernului, 150 000 de locuri de urgenţă au fost create în centre de adăpost a oamenilor străzii.
În Franţa, potrivit guvernului, 150 000 de locuri de urgenţă au fost create în centre de adăpost a oamenilor străzii.
Sursa imaginii: 
JOEL SAGET / AFP

Mai bine de 46 de persoane au murit în ultimele zile, de când un val de frig siberian s-a instalat peste Europa. Cei mai mulţi erau oameni ai străzii. Transporturile rutiere, feroviare şi aeriene sunt în continuare afectate. În Franţa, aeroportul din Montpellier este închis iar pe unele autostrăzi nu se poate circula din cauza vizibilităţii reduse. Ninge puternic iar până joi dimineaţă se află sub alertă meteo de zăpadă 47 de departamente franceze.

18 oameni au murit în Polonia, şase în Cehia, 5 în Lituania, patru decese au fost înregistrate în Franţa şi tot atâtea în Slovacia. În Italia şi România, Serbia şi Slovenia au murit în fiecare câte două persoane, după cum relatează France Presse. În Estonia, în februarie au murit de frig 7 persoane.

În noaptea de marţi spre miercuri, mercurul termometrelor a coborât până la minus 21 de grade în regiunile montane din Croaţia şi Bosnia, la minus 20 în nordul Germaniei, minus 19 au fost înregistrate în Polonia dar şi aproape de Liège în Belgia şi minus 10 în Londra. În Elveţia, în zona montană, la 1.850 de metri au fost minus 36 de grade.

În Franţa, a fost cea mai rece noapte din această iarnă: minus 12 s-au înregistrat la Metz. Un record de temperatură, negativ, s-a înregistrat şi la Cannes şi Nisa. 150.000 de locuri au fost create în centre de adăpost al oamenilor străzii.

În Belgia, administraţia locală din mai multe oraşe a luat decizia inedită de a forţa persoanele fără domiciliu să fie adăpostite într-un refugiu.

În Germania, Asociaţia de ajutor a persoanelor străzii a cerut ca refugiile să rămână deschise şi pe timpul zilei, nu doar noaptea. Se poate muri de frig şi ziua, pentru că temperaturile se menţin sub zero grade, a explicat şefa asociaţiei.

În Irlanda, locuitorii şi-au făcut stocuri serioase de alimente şi apă. Joi este aşteptată o furtună de zăpadă, intitulată Emma, cea mai puternică din ultimii 36 de ani.

Din Marea Britanie în Olanda, Balcani şi Scandinavia zăpada şi poleiul au perturbat traficul rutier, feroviar şi aerian. Numeroase zboruri au fost anulate ori întârziate pe aeroporturi din Anglia şi Franţa.

Traficul feroviar era întrerupt joi pe patru linii feroviare din Suedia.

Gazprom a anunţat că a înregistrat un record de exporturi către Europa, pentru ultimele şase zile de frig.

Doi angajaţi de la Staţia Meteo din  Sonnblick, Austria, au fost recompensaţi de tabloidul Österreich pentru « slujba cea mai friguroasă din Austria ». Cei doi lucrează la o altitudine de 3.100 de metri. Marţi s-au înregistrat aici minus 32 de grade dar din cauza vântului, temperatura resimţită a fost de minus 60 de grade celsius.

Și tot în Austria, chiar şi profesioniştii gheţii au bătut în retragere. În nord-vestul ţării are loc campionatul mondial de Eisstock  - un joc cu bile pe gheaţă. Organizatorii au fost nevoiţi să delocalizeze ceremonia de deschidere, în interior, pe motiv că în exterior era prea frig.

Iar trei meciuri din campionatul de fotbal din Scoţia, prevăzute să aibă loc miercuri au fost amânate din cauza temperaturilor polare.

Școlile au fost închise în anumite părţi din Marea Britanie, Irlanda,  în nordul Portugaliei, în Bosnia şi Kosovo. Ïn Albania de asemenea. Aici numeroase sate sunt izolate din cauza zăpezii.