Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ierusalim: Biserica Sfântului Mormânt a fost redeschisă

Vedere din interiorul Bisericii Sfantului Mormânt a lui Iisus Hristos, Ierusalim

Într-o rară decizie a responsabilii bisericilor ortodoxe din Israel biserica a fost închisă duminică, în semn de protest. Autorităţile locale cereau o taxă imobiliară.

Biserica a fost construită în Ierusalim pe locul în care se bănuieşte că a fost crucificat, a murit şi a înviat Iisus Hristos. Milioane de pelerini din întreaga lume vin aici să se roage în fiecare an. Tot aici se aprinde Lumina Sfântă cu puţin timp înainte de noaptea de Paşti.

Biserica nu a fost niciodată închisă pe o perioadă aşa de mare în ultimii 25 de ani.

Șefii bisericilor greco-ortodoxe, armeniene şi catolice, administratorii Sfântului Mormânt au închis locul duminică, în semn de protest faţă de un proiect al municipalităţii de a impune o taxă pe bunurile imobiliare.

Guvernul israelian a renunţat ulterior la idee.

Reprezentanţii bisericilor acuză că se încearcă diminuarea prezenţei creştine în Ierusalim. Doar 2% sunt creştini aici, într-o majoritate de evrei.

Însă, creştinii sunt majoritar palestinieni. Iar Biserica Sfântului Mormânt se găseşte chiar în partea de est a vechiului oraş. Israel a anexat ilegal această parte şi a proclamat întregul Ierusalim capitala sa. Ori, palestinienii speră ca Ierusalimul de est să devină capitala lor.