Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marine Le Pen, inculpată de justiţia franceză

mlp.jpg

Marine Le Pen, lidera Frontului national, partidul extremei drepte franceze
Marine Le Pen, lidera Frontului national, partidul extremei drepte franceze
Sursa imaginii: 
RFI

Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze şi preşedinta Frontului naţional, deputată franceză şi finalistă la ultimele alegeri prezidenţiale, a fost inculpată de justiţie. Parchetul din Paris o acuză de «difuzare de imagini violente» pe reţelele de socializare. Un delict pasibil cu 3 ani închisoare şi 75.000 euro amendă.

Marine Le Pen este acuzată că a postat, în 2015, pe reţeaua Twitter imagini cu crime oribile comise de organizaţia stat islamic. Mai exact, două fotografii în care se vedeau oameni torturaţi şi apoi executaţi de combatanţi Daesh. Mesajele provocaseră la vremea respectivă o aprigă polemică, premierul de atunci, socialistul Manuel Valls evocând o «greşeală politică şi morală».

In decembrie 2015, parchetul deschisese o anchetă pentru «difuzare de imagini violente». Astăzi ea este deci inculpată sub acest cap de acuzare pentru care lidera extremistă de dreapta riscă 3 ani închisoare şi 75.000 de euro amendă. Imunitatea parlamentară a deputatei şi preşedintei Frontului naţional fusese déjà ridicată în noiembrie anul trecut de Adunarea naţională franceză.

Intr-o primă reacţie culeasă de ziarul Le Figaro, Marine Le Pen consideră că «lumea este cu fundul în sus. Sunt urmărită pentru că am vrut să combat terorismul.»

In ianuarie, un alt deputat frontist, Gilbert Collard, fusese déjà inculpat pentru acelaşi motiv.

 
Marine Le Pen, inculpată de justiţia franceză