Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia prezintă noi arme «invincibile» pentru a face faţă SUA

putin.jpg

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, s-a adresat parlamentului de la Moscova pe întâi martie 2018
Vladimir Putin, presedintele Rusiei, s-a adresat parlamentului de la Moscova pe întâi martie 2018
Sursa imaginii: 
AFP

Tradiţionalul discurs anual rostit de Vladimir Putin în faţa Parlamentului de la Moscova trebuia să se axeze, în mod normal, pe chestiuni economico-sociale. Suntem la doar două săptămâni de un scrutin prezidenţial pe care, cert, Putin este sigur că-l va câştiga din nou. Liderul de la Kremlin a ales să vorbească însă despre noile arme pe care Rusia le-a dezvoltat pentru a face faţă, spune el, ameninţărilor americane.

Timp de o oră, cu ajutorul unor imagini de sinteză, infografii şi filme video, Vladimir Putin a lăudat noile arme cu care vor fi dotaţi militarii ruşi. Rachete de croazieră cu «rază nelimitată» sau hipersonice, altele supersonice, mini-submarine cu propulsie nucleară, noi arme cu laser, drone submarine – arsenalul prezentat de liderul de la Kremlin se aseamănă cu cel din filmele de science-fiction. «Armele respective răspund activităţii militare americane. SUA vor să-şi instaleze scuturi antirachete în Europa de Est şi Coreea de Sud» a reamintit Putin. «Sper ca demonstraţia mea să-i potolească pe toţi potenţialii agresori ca şi pe cei care au gesturi inamicale faţă de Rusia cum ar fi cei care desfăşoară scuturi antirachete şi insfrastructuri Nato în apropierea graniţelor noastre» a mai punctat liderul rus. De partea sa, ministrul rus al Apărării a declarat că aceste noi arme sunt «capabile să treacă de orice sistem antirachete actualmente în funcţiune. Acele aşa-zise umbrele antirachete se vor regăsi aşadar găurite» a conchis Serghei Soigu.

Analiştii notează că dacă preşedintele rus a insistat pe faptul că «nu ameninţă pe nimeni» şi că nu va folosi aceste arme «decât în scopuri defensive», nu-i mai puţin adevărat că tonul adoptat e unul mai degrabă cu tentă militaristă. Asta într-un climat de război rece care se tot agravează între Washingon şi Moscova. Experţii sunt îngrijoraţi de faptul că această escaladă riscă să compromită tratatul New Start privind reducerea armelor strategice ruseşti şi americane. Dealtfel, Vladimir Putin a denunţat cu ocazia discursului său în faţa deputaţilor Dumei de stat, «strategia americană care facilitează recurgerea la arma nucleară. In caz de folosire a bombei atomice contra Rusiei sau a aliaţilor ei, răspunsul nostru va fi imediat şi cu toate consecinţele care decurg» a precizat liderul Kremlinului. «Nimeni nu mai vroia să ne vorbească, nimeni nu ne mai asculta. Acum, ascultaţi-ne !» şi-a conchis Vladimir Putin discursul rostit în faţa aleşilor ruşi.

Din 2012 încoace, de la începutul noului său mandat, nivelul de trai al compatrioţilor lui Vladimir Putin a scăzut simţitor. In mare parte din cauza măririi preţurilor între 2014 şi 2016, pe de o parte din cauza prăbuşirii preţului petrolului şi pe de altă parte din cauza sancţiunilor impuse de occidentali în urma declanşării conflictului din Ucraina. «Nivelul sărăciei este inacceptabil» a recunoscut deci Putin în faţa aleşilor naţiunii. El a promis că va ameliora traiul compatrioţilor săi şi că va înjumătăţi numărul săracilor în următorul său mandat. Trebuie spus că din declaraţiile lui Vladimir Putin reiese că în Rusia ar exista azi circa 20 de milioane de persoane trăiesc sub pragul sărăciei. Liderul de la Moscova a spus că va ameliora «bunăstarea» populaţiei urmând să invetească în infrastructuri şi sănătate. In fine, pentru a «nu rămâne pe marginea drumului revoluţiei tehnologice», preşedintele Rusiei a insistat pe noile tehnologii pe care ţara sa trebuie să le dezvolte în următorii ani, «decisivi pentru viaţa ţării.»

 
Rusia prezintă noi arme «invincibile» pentru a face faţă SUA