Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Franţa, aleşii au dormit pe stradă - un semnal de alarmă despre soarta celor fără adăpost

sdf.jpg

Unii dintre alesii din regiunea parizianà care au petrecut noaptea pe stràzi, alàturi de cei fàrà adàpost
Unii dintre alesii din regiunea parizianà care au petrecut noaptea pe stràzi, alàturi de cei fàrà adàpost
Image source: 
leparisien.fr/Cécile Chevalier

În plină iarnă siberiană, circa 30 de aleşi din Paris şi din zona capitalei franceze, originari din toate taberele politice, au decis să doarmă noaptea trecută pe străzi. Scopul acestei operaţiuni de comunicare – asumată ca atare de participanţi – era să atragă atenţia asupra soartei celor fără adăpost.

Iniţiatoarea operaţiunii a fost Mama Sy, o consilieră municipală fără etichetă politică, din Etampes, localitate din periferia Parisului. Circa 30 de aleşi – bărbaţi şi femei - din toate partidele – stângişti, frontişti, ecologişti, centrişti, etc. - i-au urmat apelul şi au dormit în noaptea de miercuri spre joi pe trotuarele capitalei franceze.

Locul de întâlnire a fost gara Austerlitz, ora 9 seara. Anne Lebreton, aleasă a partidului prezidenţial La Republique en Marche în sectorul 4 al Parisului, făcea parte din grup. «Cred că cu toţii am ieşit din această noapte petrecută în frig, văzând lucrurile un pic altfel. Eu de exemplu, de teamă ca să nu îngheţ, am venit bine îmbracată şi cu mai mulţi saci de dormit cu care m-am tot plimbat după mine. Mi-am dat seama mai întâi că ceilalţi din jur te privesc altfel când te văd cărând nişte saci. Apoi, odată venită dimineaţa, m-am întrebat ce fac acum cu sacii ăştia de care voi avea nevoie la noapte din nou. Această problemă a gestionării, a punerii la adăpost a lucrurilor personale, mi-a fost des evocată de cei fără adăpost» spune aleasa pariziană.

Operaţiunea grupului de aleşi, extrem de mediatizată – zeci de jurnalişti i-au urmărit o parte din noapte pe respectivii, spre disperarea unora dintre homeleşi – a fost una clară de comunicare. Dar ea a fost şi asumată ca atare de aleşi, tocmai pentru a alerta asupra situaţiei celor fără adăpost din Franţa.

În Hexagon ar exista circa 140.000 de persoane care trăiesc pe stradă. Anul trecut, 500 dintre ei au murit, fie de frig, fie de foame. De la începutul acestui an, numai în regiunea capitalei – cert, în condiţii meteo extreme – au decedat déjà 20 de oameni. «Este scandalos» spune Mama Sy, la originea operaţiunii. La Paris, potrivit primăriei, ar exista 3.000 de oameni pe străzi. Mulţi sunt migranţi veniţi de departe – Africa sau Asia, cu precădere – dar am întâlnit şi francezi şi tot mai mulţi români.

Odată terminată operaţiunea de stat şi de dormit în stradă pe frig cu cei fără adăpost, au apărut şi primele critici la adresa participanţilor. «Responsabilitatea unui ales nu este să meargă să doarmă pe stradă ci să găsească soluţii pentru a-i scoate de acolo pe cei care se află fără adăpost» spuneau de exemplu aleşii de centru-dreapta de la Paris. Nici pe reţelele de socializare nu au lipsit criticile la adresa celor care au participat la această iniţiativă.

Nimeni nu se aştepta oricum ca o problemă pe cât de intolerabilă, pe atât de complexă cum este cea a celor fără adăpost să se regleze într-o noapte de ger parizian.

 
In Franţa, aleşi dormi pe stradă ca să alerteze despre soarta celor fără adăpost