Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul cărnii de cal: firma Spanghero, în curând la tribunal

spanghero.jpg

Doi fosti responsabili ai firmei Spanghero vor fi judecati în scandalul càrnii de cal
Doi fosti responsabili ai firmei Spanghero vor fi judecati în scandalul càrnii de cal
Image source: 
REUTERS/Jean-Philippe Arles

Cinci ani după scandalul cărnii de cal, justiţia franceză a ordonat deschiderea unui proces. Doi responsabili ai firmei franceze Spanghero şi doi negocianţi olandezi vor fi chemaţi la judecată în acest dosar în care a fost vizată, pe nedrept, şi România.

Scandalul cărnii de cal izbucnise în Europa la începutul lui 2013. Fără nicio consecinţă sanitară, scandalul dezvăluise însă marelui public practici nepermise din partea unor fabricanţi de produse semipreparate din carne.

Cei patru protagonişti care urmează să fie judecaţi în Franţa - doi responsabili ai firmei Spanghero şi doi negocianţi olandezi - sunt acuzaţi că ar fi pus pe piaţă peste 500 de tone de carne de cal prezentată ca fiind de vită. Respectiva carne, tocată, s-a regăsit atunci în milioane de produse semipreparate printre care lasagne vândute sub diverse mărci precum Findus sau Picard. Acuzaţii sunt bănuiţi că au modificat etichetele produselor iniţiale, unele originare din România.

Scandalul, declanşat iniţial în Regatul unit, s-a extins în 2013 la toată Europa, scoţând la iveală opacitatea circuitelor de aprovizionare şi transformare a cărnii. Negocianţii de carne, graţie acestor circuite complexe care mergeau din Cipru în Olanda, trecând prin România, reuşiseră să contamineze cu falsă carne de vită 13 state europene, spun anchetatori francezi.

Scandalul cărnii de cal: firma Spanghero, în curând la tribunal