Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou gest de acalmie între cele două Coreei: o delegaţie din Sud merge în Nord

coreea.jpg

Soldati sud-coreeni patruleazà la frontiera cu Nordul, februarie 2018
Soldati sud-coreeni patruleazà la frontiera cu Nordul, februarie 2018
Sursa imaginii: 
AFP/Ed Jones

În speranţa de a aplana tensiunile dintre Coreea de nord şi Washington, autorităţile sud-coreene au decis să trimită luni o delegaţie specială la Phenian. După două zile de discuţii "intensive" cu responsabilii comunişti, sud-coreenii ar urma să meargă în SUA.

Din delegaţia de 10 emisari speciali trimisă de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în Nord, face parte şi şeful serviciilor de informaţii al Coreeii de sud. Patronul delegaţiei va fi însă consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Moon, semn al importanţei acordate acestei misiuni şi discuţii prezentate drept "intensive".

Obiectivul sud-coreenilor este de a favoriza reluarea dialogului dintre Phenian şi Washington. Relaţiile dintre cele două capitale au atins o cotă maximă de tensiuni anul trecut. În timp ce Nordul testa rachete balistice capabile să atingă teritoriul american şi noi bombe nucleare, preşedinţii Donald Trump şi Kim Jong-un se insultau reciproc în spaţiul public.

Coreea de sud a încercat - şi reuşit, aparent ce puţin - să se apropie de Nord profitând de recentele Jocuri olimpice pe care le-a găzduit. Etapa următoare a dezescaladei este aşadar relansarea dialogului între Phenian şi Washington. Sâmbătă seara, în cursul unei cine cu presa, liderul de la Casa albă a dat impresia că este dispus să se întâlnească cu omologul său din Coreea de Nord dacă însă această ţară "se denuclearizează". Problema este că până acum, regimul stalinist a refuzat categoric orice condiţie prealabilă pentru a relua dialogul cu americanii.

 
Nou gest de acalmie între cele două Coreei: o delegaţie din Sud merge în Nord