Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stalin nu e mort…

index.jpg

Stalin celebrat în continuare în Rusia.
Stalin celebrat în continuare în Rusia.
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Pe data de 5 martie 1953 dispărea unul dintre cei mai teribili dictatori ai secolului al XX-lea, Iosif Visarionovici Stalin. Despre crimele sale, sistemul concentraţional creat de el şi persecuţiile la care a recurs au apărut şi continuă să apară noi revelaţii. In Rusia, însă, asistăm la o reabilitare a sa care echivalează cu amnezia istorică. Sau cu o interpretare a istoriei care îi convine actualului lider de la Kremin, Vladimir Putin.

Pe data de 5 martie 1953 cotidianul comuniştilor francezi, L’Humanité, publica pe prima pagină un portret al lui Stalin şi următoarele cuvinte: "Doliu pentru toate popoarele care exprimă, prin reculegere, imensa lor dragoste pentru marele Stalin." Astăzi poate părea ciudat că Stalin avea, la acea oră, servitori zeloşi chiar şi în spaţiul Occidental. Dar acesta este adevărul: Stalin a terorizat şi fascinat în acelaşi timp, şi aceasta peste tot pe planetă. Iar faptul că a fost aliatul Marii Britanii şi al Statelor Unite împotriva nazismului i-a conferit lui Stalin un fel de imunitate: există o tendinţă de a i se ierta acestui personaj atît marile greşeli cît şi crimele abominabile.

In Rusia, în fiecare an, pe data de 5 martie, comuniştii depun flori la mormîntul lui Stalin din Piaţa Roşie. Pentru ei Stalin este cel care a cîştigat războiul împotriva lui Hitler, cel care a industrializat Uniunea Sovietică precum şi omul care a făcut din Uniunea Sovietică o mare putere. Ce cred comuniştii ruşi nu surprinde însă pe nimeni. Mai surprinzătoare este atitudinea lui Vladimir Putin faţă de Stalin. Actualul lider de la Kremlin nu neagă ororile comise de fostul "părinte al popoarelor". Dar consideră că "diabolizarea lui Stalin este o manieră de a ataca Uniunea Sovietică şi Rusia".

Luna trecută, Ministerul rus al Culturii a anulat în ultima clipă autorizaţia de difuzare a unei comedii despre moartea lui Stalin, este vorba de un film burlesc realizat de franco-britanicul Armando Iannucci. Autorităţile de la Moscova consideră că filmul este o “băşcălie insultătoare la adresa trecutului sovietic, la adresa ţării care a învins fascismul, şi la adresa armatei sovietice".

În februarie anul acesta Vladimir Putin l-a omagiat pe scriitorul şi jurnalistul rus Alexandre Prohanov, ajuns la vîrsta de 80 de ani, unul dintre marii admiratori şi apologeti ai lui Stalin. Iată tot atîtea semne neliniştitoare, care ne fac să credem că unii preferă amnezia istorică. In Rusia, afirmă Agenţia France Presse, reapar în locuri publice statuile lui Stalin, busturile sale în diverse birouri, plăci memoriale care îl glorifică… Comerţul cu diferite obiecte amintind de figura sa contribuie la o banalizare a lui Stalin. Puterea de la Moscova, care glorifică acum Uniunea Sovietică, nu-şi poate permite de fapt să procedeze la o condamnare definitivă a lui Stalin, tot aşa cum chinezii nu au avut interes să-l dea jos pe Mao de pe piedestal.

Trăim din păcate o epocă în care noi vocaţii dictatoriale se manifestă în diferite ţări. Vladimir Putin va fi reales în curînd preşedinte şi cel puţin pînă în 2025 este sigur că va rămîne în fruntea statului. In China, Xi Jinping pregăteşte terenul pentru a deveni preşedinte pe viaţă. Recep Tayyip Erdogan în Turcia este un alt exemplu de şef care se perenizează la putere şi remodelează o întreagă societate pentru a-şi menţine puterea. Cei care cred că Stalin este mort se înşeală. El are adepţi şi îi inspiră în continuare pe unii indivizi fascinaţi de putere şi probabil şi de metodele staliniste.