Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislativele italiene: un eşec pentru Europa?

2014-05-23t181837z_1346035711_gm1ea5o058a01_rtrmadp_3_italy_0.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: REUTERS/Remo Casilli

Partidele "anti-sistem" care au cîştigat alegerile legislative din Italia sunt în acelaş timp şi euro-sceptice. Ceea ce reprezintă o veste proastă pentru Europa, iar în Franţa pentru preşedintele Emmanuel Macron care doreşte o reformă a istituţiilor europene.

Șeful statului francez a primit de fapt, la un interval de 24 de ore, o veste bună şi o veste proastă legate de Europa. Vestea bună a fost faptul că Angela Merkel a reuşit în sfîrşit să constituie o coaliţie guvernamentală şi că Berlinul poate începe, împreună cu Parisul, operaţiunea de relansare a construcţiei Europene. Vestea proastă este că acest elan franco-german riscă să fie frînat de Italia.

Cotidianul Le Monde consideră rezultatul legislativelor italiene drept “un cataclism”, “cel mai rău scenariu posibil”, un "eşec pentru Europa". De unde şi întrebarea dacă nu cumva Europa are o parte din vină pentru modul în care au votat italienii, mai ales întrucît Italia a fost lăsată în prima linie a fluxului migrator. Chiar dacă Mişcarea 5 stele nu este una visceral opusă imigraţiei, subiectul a dominat campania electorală în Italia şi, după cum scrie Le Monde, "a alimentat discursul Ligii Nordului.

Editorialista Elena Musiani se întreabă, tot în Le Monde, dacă acest rezultat nu înseamnă "eclipsa unei naţiuni". Analista franceză mai constată că Italia apare profund divizată în prezent. Partea de nord, industrializată şi mai bogată a votat cu Liga Nordului, iar partea de sud, confruntată cu un şomaj de masă, a votat cu Mişcarea 5 Stele. Spectrul naţionalismului ameninţă viaţa politică italiană.

Elena Musiani mai spune: "Aceste alegeri ne amintesc şi faptul că naţiunea italiană nu s-a construit pe soclul democratic al unei largi alianţe dintre clasele populare şi elitele liberale. Acestea din urmă, uitînd de popor, au preferat, în mai multe rînduri, să construiască Italia cu ajutorul Europei." Oricum, Europa are serioase motive de reflecţie în noul context, sau mai bine spus impas politic italian, precum şi toate motivele să intervină în ajutorul Italiei.