
Special Paris
Misiune dificilă în Iran pentru Jean-Yves Le Drian, MAE francez
le_drian.jpg

Donald Trump este cel care face presiunile cele mai mari. Convins că acordul privind programul nuclear iranian este « cel mai prost acord acceptat vreodată de americani », liderul de la Casa albă, vizibil influenţat de Israel, le-a dat ultimatum europenilor până pe 12 mai ca să remedieze « teribilele lacune » ale textului semnat acum trei ani. În caz contrar, preşedintele SUA ameninţă că va ieşi din acord şi va impune noi sancţiuni Teheranului.
Franţa, mai exact ministrul ei de externe, caută deci să obţină angajamente din partea Teheranului ca să-şi modereze programul balistic dar şi influenţa în Orientul apropiat şi mijlociu. Parisul a acuzat dealtfel republica islamică de planuri « hegemonice » în regiune. De partea ei, presa conservatoare de la Teheran consideră drept « insulte aduse poporului iranian » cererile exprimate de Le Drian. Alte ziare în descriau pe ministrul francez de externe drept « lacheul parizian al lui Trump ».
Iranul a declarat încă dinaintea sosirii lui Jean-Yves Le Drian că este dispus să « dialogheze » dar nu să « negocieze ». Sau atunci, « doar după ce Occidentul îşi va distruge mai întâi toate rachetele şi armele nucleare », spunea zilele trecute un înalt responsabil militar iranian. De partea sa, Mohamad Djavad Zarif, şeful diplomaţiei iraniene, înaintea întâlnirii cu omologul său francez luni după-amiază la Teheran, denunţa în presa locală « extremismul de care dau dovadă europenii ca să-i păstreze pe americani în acordul nuclear ». Oficialul iranian a profitat apoi de întâlnirea cu Le Drian pentru a-i reaminti reproşurile Iranului faţă de Occident: mai întâi susţinerea Irakului în războiul cu Iranul din anii ’80, apoi sprijinul adus azi de SUA, Franţa şi Marea Britanie, Arabiei saudite în conflictul din Yemen, un aliat al Iranului. Un răspuns pe măsura reproşurilor făcute de oaspetele francez care subliniase rolul Iranului în Siria şi Liban....
Comerţul rămâne o miză importantă a vizitei
În urma întâlnirii avute tot luni cu ministrul francez de externe, secretarul Consilului suprem al securităţii naţionale – un apropiat al ghidului iranian Ali Khamenei – spunea că « întărirea capacităţii defensive a ţării sale, şi în particular puterea sa balistică, este o necesitate inevitabilă în cadrul politicii de disuasiune a Iranului ».
Jean-Yves Le Drian este primul înalt responsabil din cele trei state ale UE – Germania, Franţa şi Marea Britanie – ce au semnat acordul cu Iranul care merge la Teheran. In opinia Parisului, repunerea în cauză a acordului nuclear ar deschide uşa unei proliferării în toată regiunea, déjà instabilă, şi nu ar face decât să încurajeze şi mai mult Coreea de nord să-şi amelioreze programul atomic militar. Convins că acordul privind dosarul nuclear este unul « solid, care funcţionează şi pe care iranienii îl respectă », înaltul diplomat francez nu vrea să pară nici « emisarul lui Donald Trump » dar nici « avocatul iranienilor ». O adevărată misiune de echilibristică pentru Jean-Yves Le Drian.
Comerţul rămâne o miză importantă a vizitei efectuate de şeful diplomaţiei franceze în Iran. Nu trebuie uitat că de când a fost semnat acordul privind nuclearul, firmele occidentale s-au năpustit în Iran, piaţă de 80 de milioane de locuitori dornici să consume şi altceva decât local. In acest context, marile grupuri industriale franceze au revenit şi ele masiv în Iran : Total, Renault şi Airbus nu sunt decât trei dintre giganţii care şi-au refăcut apariţia în Iran. Tară cu care Franţa şi-a dublat în 2017 schimburile comerciale faţă de anul precedent...