Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră în Vietnam: un portavion american a acostat la Danang

portavion.jpg

Portavionul american USS Carl Vinson, sosind în portul vietnamez Danang pe 5 martie 2018
Portavionul american USS Carl Vinson, sosind în portul vietnamez Danang pe 5 martie 2018
Image source: 
REUTERS/Kham

Pentru prima dată de la terminarea războiului din Vietnam acum mai bine de patru decenii, un portavion al marinei americane a acostat în portul Danang. Vasul USS Carl Vinson şi contingentul său de 5.000 de marinari şi piloţi vor sta 4 zile la faţa locului.

Oficial, vizita impunătorului portavion şi a echipajului său este destinată să întărească prietenia dintre cele două foste state inamice. Trebuie spus că apropierea dintre SUA şi Vietnam a început déjà acum două decenii. In 1994, Washington ridicase embargoul economic impus după terminarea războiului. Anul următor, cele două ţări îşi normalizau şi relaţiile diplomatice. În fine, acum doi ani, în 2016, vizita în Vietnam a preşedintelui american de atunci, Barack Obama, întărise şi mai mult parteneriatul dintre cele două state.

În realitate însă, notează analiştii, apropierea americano-vietnameză este şi un mesaj adresat Beijingului. Americanii – şi nu doar ei - consideră că veleităţile Chinei în marea Chinei meridionale sunt tot mai mari. Imagini aeriene arată că numeroase recifuri sau bancuri de nisip au fost transformate în adevărate fortăreţe insulare de către chinezi. În 2014, Beijing instalase chiar o platformă petrolieră în ape maritime revendicate de vietnamezi, declanşând astfel mari manifestaţii anti-chinezeşti la Hanoi.

În ciuda acestei situaţii, Vietnamul este îngrijorat de atitudinea prea complezentă a lui Donald Trump faţă de China, ţară pe care, este adevărat, Casa albă mizează în dosarul nuclear nord-coreean. Totodată însă, este greu pentru americani să neglijeze o mare atât de strategică precum cea a Chinei meridionale, prin care tranzitează anual marfă în valoare de circa 5.000 de miliarde de dolari şi care ar dispune în plus de importante rezerve de gaz şi petrol.

 
Premieră în Vietnam: un portavion american a acostat la Danang