Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia: bătălie judiciară în jurul lui Lula da Silva

mc_julgamento-impeachment-dilma-rousseff.jpg

Lula da Silva
Lula da Silva
Sursa imaginii: 
Credit foto: Marcelo Camargo/ Agência Brasil

În Brazilia, fostul preşedinte Lula da Silva este favoritul viitoarelor alegeri prezidenţiale, dar în acelaşi timp el riscă să fie trimis în închisoare în urma unei condamnări pronunţată împotriva sa pentru corupţie. O bătălie judiciară are loc în jurul condamnării sale, cu rezonanţe în întreaga Brazilie şi chiar dincolo de graniţele ei.

Ceea ce se întîmplă acum în Brazilia este demn de imaginaţia lui Kafka sau de teatrul absurdului. Omul care a fost simbolul unei mari reuşite economice, politice şi sociale, Lula da Silva, în vîrstă de 72 de ani, lider emblematic de stînga, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupţie. În acelaşi timp el candidează la predidenţialele din octombrie, iar mecanismul juridic şi electoral brazilian îi permite lui Lula, cel puţin pentru moment, să rămînă candidat chiar dacă este trimis în închisoare. Avocaţii săi au înaintat o cerere pentru ca Lula să evite încarcerea în perioada cît sunt examinate recursurile la condamnarea sa. Ceea ce magistraţii Tribunalului superior de justiţie au respins…

Totul este de fapt mult mai complicat decît descriu eu aici, şi probabil că nici Lula nu este total inocent.

Cu toate acestea, perioada cît a fost el la putere, între 2003 şi 2010, rămîne una “de aur” pentru Brazilia, marcată de o creştere economică puternică, de unde şi capitalul de simpatie de care dispune încă fostul preşedinte. El se declară, cum era şi de aşteptat, victima unui complot pus la cale de elite şi de mediile de informare pentru a-l împiedica să participe la prezidenţiale. El respinge şi acuzaţiile de corupţie, considerînd că nu există nici o dovadă împotriva sa.

Brazilia este în prezent confruntată cu o gravă criză economică, dar şi cu flagelul corupţiei şi al insecurităţii. Preşedintele actual, Michel Temer, a trimis armata pentru a asigura securitatea la Rio, ceea ce suscită temerile stîngii, într-o ţară în care este încă vie amintirea dictaturii militare, în 1985 de fapt a început veritabila democratizare a ţării.