Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Modificare constituţională în China, Xi Jinping poate rămîne preşedinte pe viaţă

2018-03-10t085544z_430034444_rc1933bcc130_rtrmadp_3_china-parliament_0.jpg

Deputatii Adunarii Nationale Populare reuniti în Palatul Poporului, Piata Tiananmen, la Pekin
Deputatii Adunarii Nationale Populare reuniti în Palatul Poporului, Piata Tiananmen, la Pekin
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Aly Song

În China, Parlamentul a modificat constituţia pentru a permite preşedinţilor să execite mai mult de două mandate succesive în fruntea statului. Xi Jinping, iniţiatorul acestei modificări, poate deci rămîne preşedinte pe viaţă. Măsura a provocat “un şoc enorm” în China scrie cotidianul francez Le Monde, rămîne de văzut ce forme va avea acest "şoc".

În 1958 Mao a lansat o politică economică absolut catastrofală (de exemplu a crezut că la sate pot fi construite cuptoare de topit oţelul), politică numită “Marele salt înainte". Intre timp, după moartea lui Mao, China a cunoscut transformări spectaculoase, a devenit a doua economie a lumii. Dar decizia Partidului Comunist Chinez de a reinstaura dictatura nelimitată a unui singur om în fruntea Chinei poate fi considerată drept un "mare salt înapoi".

După moartea lui Mao, partidul comunist, refuzînd în mod categoric să adopte principiile democraţiei occidentale, a decis totuşi ca nici un preşedinte să nu poate exercita mai mult de două mandate. Nu era în nici un caz vorba de vreo "democraţie internă" ci mai degrabă aşa au înţeles şefii partidului să se protejeze de apariţia unui nou Mao cu puteri discreţionare. Un fel de direcţie colegială a fost deci inventată, care a mulţumit cît de cît societatea chineză, mai ales că energia a sute de milioane de chienzi a fost dirijată spre sfera economică.

În prezent însă China revine la modelul maoist şi imperial, cu argumente care sunt clar anti-occidentale. In presa chineză, după cum arată Le Monde, modificarea constituţională a fost precedată de o "campanie de explicare". Ea poate fi rezumată în felul următor: China are nevoie de un lider puternic întrucît "sistemul de valori occidentale se prăbuşeşte" iar "democraţia a intrat într-o fază de ulcerare rapidă".

Modificarea constituţională a fost votată cu 2958 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri. Nu este exclus ca peste ceva vreme să aflăm că deputaţii care au avut curajul să se împotrivească măsurii, chiar şi prin abţinere, să ajungă după gratii.