
Special Paris
Războiul “inexplicabil” din Siria
000_10f9n6_0.jpg

Forţele regimului de la Damasc au reuşit, în trei săptămîni, să progreseze destul de repede şi să spargă apărarea monolitică a rebelilor. Căderea enclavei, care este deja fragmentată de atacurile armatei lui Bachar al-Assad, a devenit o chestiune de zile. Preţul acestui nou “succes” al lui Bachar al-Assad este enorm: peste o mie de morţi printre civili, printre care 219 copii, şi 4350 de răniţi.
În ciuda emoţiei suscitată pe plan mediatic de imaginile dramatice provenind din respectiva enclavă, occidentalii au preferat de fapt să-i lase pe Bachar al-Assad şi pe ruşi să lichideze respectivul “bastion rebel”. Pentru că respectivii rebelii sunt de fapt islamişti radicali şi jihadişti care au luat ostatică o întreagă populaţie, cam 400 000 de oameni. In acest război civil din Siria este greu de spus unde s-a aflat binele şi unde s-a aflat răul.
Războiul din Siria este unul “inexplicabil”, afirmă scriitorul şi editorialistul algerian Kamel Daoud în revista Le Point. Avem deci de-a face cu un nou tip de război, care funcţionează ca un “gaz paralizant” pentru opinia publică internaţională, mai arată Kamel Daoud. Lumea nu mai ştie de fapt nimic clar despre forţele aflate în conflict, care este identitatea lor, ideologia lor, ce motivaţii au şi ce scopuri, cine sprijină diversele facţiuni. “S-a creat un efect de suprarealism permanent, intolerabil pentru universul mental al spectatorului, al militantului pentru drepturile omului” constată Kamel Daoud.
Iată de ce occidentalii şi în general comunitatea internaţională l-au lăsat pe Bachar al-Assad să continue războiul de recuperare a teritoriului sirian, pentru că în faţa sa se afla un rău şi mai mare, jihadismul şi islamismul radical anti-occidental.