Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizită de stat de patru zile a preşedintelui francez în India

india-france-macron-arrival_0.jpg

Primul ministru indian Narendra Modi primindu-i la New Delhi pe presedintele francez Emmanuel Macron si sotia sa Brigitte, 9 martie 2018.
Primul ministru indian Narendra Modi primindu-i la New Delhi pe presedintele francez Emmanuel Macron si sotia sa Brigitte, 9 martie 2018.
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Adnan Abidi

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi încheie, luni 12 martie, o vizită de patru zile în India, vizită axată pe relansarea cooperării dintre cele două ţări în domenii precum energia, apărarea şi protecţia mediului înconjurător. India este considerată pentru investitorii străini un nou El Dorado, în ciuda multor obstacole cu care sunt confruntaţi în această ţară.

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a petrecut multe ore, în cursul acestor zile, cu primul ministru Narendra Modi, arată agenţiile de presă. Nimic mai profitabil pentru relaţiile dintre două ţări decît prietenia sinceră dintre lideri. Narendra Modi a efectuat deja o vizită la Paris în iunie anul trecut, iar Emmanuel Macron doreşte să menţină elanul relaţiilor bilaterale, cu atît mai mult cu cît în 2017 exporturile franceze în India au crescut cu 30 la sută.

Franţa doreşte să vîndă Indiei avioane militare de tip Rafale, elicoptere, submarine şi centrale nucleare. Cooperarea dintre cele două ţări este foarte bună şi în materie de protecţie a mediului înconjurător. La Conferinţa de la Paris din 2015 pe tema combaterii încălzirii atmosferei, Franţa şi India au avut o iniţiativă comună, aceea de iniţiere a unui “summit” în vederea stimulării producţiei de energiei solară. Acest summit a avut loc acum în India iar Emmanuel Macron a inaugurat o importantă centrală de energie solară.

Vizita preşedintelui Emmanuel Macron a avut şi o dimensiune turistică şi culturală. El a admirat, împreună cu soţia sa Brigitte, mausoleul de marmură albă de la Taj Mahal, iar duminică seară şeful statului francez s-a întîlnit cu artişti şi intelectuali indieni. Din delegaţia sa fac parte de altfel mai mulţi oameni de cultură, printre ei Jean-Claude Carrière, autorul unui "Dicţionar amoros al Indiei". Istoric vorbind, relaţiile dintre Franţa şi India au fost întotdeauna bune, şi merită semnalat că în 1998 Franţa a fost singura ţară membră a grupului G7 care nu a recurs la sancţiuni după ce New Delhi a decis să-şi reia experienţele nucleare.