Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comerţul de arme tot mai prosper pe fond de interminabile conflicte

img_0146_0.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: RFI/Olivier Fourt

Vînzările de arme în Orientul Mijlociu şi în Asia au crescut în mod substanţial în ultimii cinci ani, pe fondul numeroaselor conflicte din respectivele regiuni. Este ceea ce rezultă dintr-un raport al Institutului internaţional de cercetări în domeniul păcii cu sedul la Stockholm.

Există o parte invizibilă a războaielor despre care nu se vorbeşte destul de mult. Si anume faptul că războaiele şi tensiuni stimulează industria de armament precum şi exportul de arme. In timp ce milioane de oameni suferă în ţările aflate în conflict sau afectate de războaie civile, precum Siria sau Yemen, alte mii de persoane îşi freacă mîinile de satisfacţie întrucît afacerile lor cu arme înfloresc. Omenirea nu învaţă mare lucru din greşelile trecutului, iar comunitatea internaţională nu este capabilă să impună embargouri pe comerţul cu arme în zonele de criză.

Aşa se face că importurile de arme au crescut în ritmul cel mai alert exact în zona în care ele ar trebui să tacă, în Orientul Apropiat. Dar la nivel de volum, importurile de arme bat recorduri în regiunea Asia-Oceania. India este ţara de pe planetă care cumpără cele mai multe arme, urmată de Arabia saudită.

In mod paradoxal, Statele Unite şi Europa, care sunt şi cele mai implicate în căutarea unor soluţii de pace în respectivele regiuni, sunt şi campionii în materie de exporturi de arme. Piaţa este dominată de americani în proporţie de 34 la sută. Cei mai mari furnizori de arme în direcţia Arabiei saudite, de exemplu, sunt State Unite (în proporţie de 61 la sută), urmate de Marea Britanie (23 la sută) şi Franţa (3,6 la sută).

India, datorită conflictului cu Pakistanul şi a tensiunilor cu China, a devenit un El Dorado pentru industria de armament a altor ţări, cu atît mai mult cu cît India nu are o industrie naţională, precum China, la acest capitol. Piaţa indiană este însă dominată de Rusia, furnizor în proporţie de 62 la sută. O minimă regulă morală, dacă umanitatea s-ar putea conduce după astfel de reguli, ar cere ca în zonele de criză să nu fie exportat nici măcar un glonte. Aceste zone, uneori total distruse şi fără resurse pentru a se reconstrui, găsesc însă întotdeauna, ca prin miracol, soluţii pentru a dispune de un abundent arament.