Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa – India: un nou parteneriat

000_1285hl.jpg

Primul ministru indian Narendra Modi si presedintele francez Emmanuel Macron
Primul ministru indian Narendra Modi si presedintele francez Emmanuel Macron
Image source: 
credit foto: AFP

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a încheiat luni 12 martie o vizită de trei zile în India, vizită pusă sub semnul lansării unui nou parteneriat între Franţa şi gigantul asiatic. Seful statului francez şi-a exprimat ambiţia de a face în aşa fel încît Franţa să devină “poarta de intrare” a Indiei în Europa.

Relaţiile economice dintre Franţa şi India nu au afişat niciodată bilanţuri spectaculoase. In mod tradiţional India s-a orientat spre fosta metropolă, Marea Britanie, iar schimburile sale cele mai consistente s-au produs cu lumea anglo-saxonă. Brexit-ul, sau mai precis ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a deschis însă o “fereastră” oportună Franţei pentru a-şi intensifica relaţiile cu India.

Vizita lui Emmanuel Macron în India s-a încheiat de altfel cu un gest simbolic: el a inaugurat, împreună cu gazda sa, premierul Narendra Modi, o mare centrală de panouri solare construită de grupul francez Engie.

Ca şi China, India a făcut mari eforturi pentru a se industrializa iar în prezent este confruntată cu grave fenomene de poluare. De unde interesul autorităţilor de la New Delhi pentru producerea de energie “verde”, nepoluantă. Franţa şi India au fondat de altfel împreună, în urmă cu trei ani, o aşa-numită Alianţă solară internaţională. Greu de găsit o ţară care să dispună de mai multă abundenţă de soare decît India, ceea ce îi face pe francezi să fie foarte activi pe acest teren, în speranţa că vor deveni partenerii privilegiaţi ai Indiei în vederea producerii de energie solară.

Franţa şi India au semnat, în contextul acestei deplasări a preşedintelui Macron, mai multe acorduri şi contracte, printre altele un pact de cooperare logistică în Oceanul indian. De notat că India priveşte cu iritare spre China şi spre tentaţiile hegemonice ale Pekin-ului în regiunea Asia - Pacific.

Duminică 11 martie Emmanuel Macron a vizitat, împreună cu soţia sa Brigitte, celebrul monument Taj Mahal, mausoleu emblematic pentru civilizaţia indiană, dedicat iubirii. Problema este că o parte dintre naţionaliştii hinduşi, în prezent la putere, detestă acest edificiu din marmoră albă devenit, în străinătate cel puţin, un simbol al Indiei. Motivul este că naţionaliştii văd în acest edificiu din secolul al XVII-lea, dedicat unei femei pe care o iubea un împărat, moştenirea musulmană a Indiei. Preşedintele Emmanuel Macron, fără să intervină în această polemică, a ţinut totuşi să spună următoarele: “Forţa Indiei ţine şi va depinde de capacitatea sa de a face să coabiteze religiile ei şi civilizaţiile ei”.

Dacă ar putea, ultra-naţionaliştii hinduşi ar distruge acest monument. Poate din acest motiv Emmanuel Macron a ţinut să-şi exprime admiraţia în faţa sa: “el spune multe despre sufletul omenesc, despre marile dureri, despre o civilizaţie care s-a extins din India în Mongolia şi din China în Turcia”. Sunt cuvintele preşedintelui francez care le sugerează de fapt indienilor să-şi accepte diversitatea ca identitate, şi nu doar dimensiunea oferită de religia hinduistă.

Emmanuel Macron şi-a petrecut multe ore, în ultimile patru zile, împreună cu premierul Narendra Modi, el însuşi un reprezentant al curentului naţionalist. Prin numeroase gesturi premierul indian a ţinut să arate că apreciază mult relaţia de prietenie cu Emmanuel Macron. Narendra Modi l-a aşteptat pe şeful statului francez chiar la scara avionului, şi l-a salutat cu multă căldură, furnizîndu-i preşedintelui francez un exemplu de ceea ce înseamnă în viziunea sa “the hug diplomacy”.

Printre domeniile în care Franţa şi India încearcă să-şi extindă colaborarea se numără turismul şi cea de-a şaptea artă. In 2016 au venit în vizită în Franţa 600 000 de indieni. La orizontul anulului 2050 în jur de 50 de milioane de indieni vor face turism, iar Franţa îşi doreşte să capteze o bună parte dintre ei. In paralel, Emmanuel Macron mai invită studiourile de la Bollywood să realizeze cît mai multe turnaje şi filme în Franţa. Ceea ce nu poate decît să stimuleze turismul pentru că imaginile atrag mai mult decît cuvintele.