Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frontul naţional îşi schimbă numele (sau nu) şi conducerea

le_pen.jpg

Marine Le Pen, presedinta Frontului national, pe 11 martie 2018 la congresul partidului de la Lille
Marine Le Pen, presedinta Frontului national, pe 11 martie 2018 la congresul partidului de la Lille
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Marine Le Pen, lidera Frontului naţional, partidul extremei drepte franceze, şi-a anunţat partizanii reuniţi în congres, la Lille, că vrea să modifice denumirea mişcării politice. De asemenea, Le Pen a modificat statutele şi structura de conducere a partidului. Cu ce consecinţe şi în ce scop?

«Rassemblement national», «Regrupare naţională» - iată noul nume pe care Marine Le Pen vrea să-l propună spre ratificare militanţilor partidului de extremă dreaptă.

Dacă tinerii frontişti pot crede şi spera într-o renaştere a mişcării lor graţie acestei schimbări de nume, bătrânii militanţi de extremă dreaptă pot fi, ei, mulţumiţi. Intr-adevăr, sub această etichetă de «Rassemblement national» s-a lansat Jean-Marie Le Pen în Adunarea naţională, parlamentul Franţei, în 1986. Ocazie cu care 35 de aleşi extremişti aveau să intre în hemiciclu.

La congresul de la Lille, Marine Le Pen a reuşit să-şi modernizeze aparatul, să întinerească şi să feminizeze noua conducere. Vechea gardă, reprezentată printre alţii de eurodeputatul Bruno Gollnisch, ocupă însă mai departe nişte locuri în biroul politic. Obiectivul este de a «dediaboliza» mişcarea pentru a o face să fie mai aptă pentru diverse alianţe cu dreapta zisă clasică, alianţe graţie cărora va putea, eventual, să ajungă la putere într-o bună zi.

Preşedinta partidului a mai precizat că dacă numele mişcării se va schimba vreodată, emblema – o flacără tricoloră – va rămâne aceeaşi. O emblemă copiată după cea a partidului neofascist italian MSI...

Aceeaşi rămâne şi preşedinta Frontului naţional în urma acestui congres dorit drept «istoric». Marine Le Pen, singura candidată la şefia mişcării, a fost realeasă, cu 100% din sufragiile exprimate, pentru un al treilea mandat....

In cursul interminabilului ei discurs de închidere rostit duminică – o oră şi jumătate de otravă aruncată în public – Marine Le Pen şi-a atacat cu predilecţie ultimul adversar de la prezidenţialele de anul trecut, Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei a fost acuzat de «nomadism şi imigraţionism ireductibil». Instanţele Uniunii europene nu au scăpat nici ele de atacurile furibunde ale extremistei de dreapta.

Jean-Marie Le Pen consideră că schimbarea de nume este un «asasinat politic»

In linii mari, militanţii reuniţi la Lille păreau satisfăcuţi de posibila modificare de nume. In opinia multora – mai ales cei tineri – această schimbare ar facilita votul în favoarea mişcării lor. Cum notează însă trimisa specială RFI la acest congres, «mia de persoane prezentă la Lille nu este reprezentativă a ansamblului militanţilor frontişti. Ori, aceştia sunt cei care vor vota pentru sau contra schimbării de nume». Rezultatul votului va fi cunoscut de abia peste cel puţin 6 săptămâni.

Cine nu a fost însă deloc satisfăcut de ipoteza schimbării numelui a fost Jean-Marie Le Pen, tatăl Marinei. In opinia acestuia, fondator al Frontului naţional şi ani de zile preşedinte al mişcării, «a abandona numele de Front naţional ar fi ceva dezatros, asimilabil cu un asasinat politic».

In fine, numele de «Rassemblement national», nu doar că a fost déjà utilizat în trecut dar el a fost depus – ca marcă - în 2013, la Institutul naţional al proprietăţii intelectuale. Preşedintele mişcării care poartă acest nume se zice «de dreapta şi gaullist, în timp ce Frontul naţional este de extremă dreapta» mai spune Igor Kurek, preşedintele RN. Marine Le Pen a reacţionat deîndată, spunând că ea a depus acest nume prima în 1986. Drept urmare, frontista ameninţă cu urmăriri judiciare pentru «utilizare frauduloasă a numelui». Un apropiat al lui Kurek, a declarat de partea sa că ar fi cedat luna trecută numele unui avocat al Frontului naţional. Lucru confirmat la RFI de însăşi Marine Le Pen.

Mai rămâne acum, după acest debut de polemică şi nişte întortocheate declaraţii contradictorii, ca militanţii partidului să aprobe – sau nu – modificarea de nume.

 
Frontul naţional îşi schimbă numele (sau nu) şi conducerea