
Special Paris
François Hollande: «Dacă Rusia ne ameninţă, trebuie şi noi să o ameninţăm»
hollande.jpg

Ofensiva militarilor turci contra kurzilor din oraşul sirian Afrin şi ofensiva regimului de la Damasc în Ghouta orientală l-au împins pe François Hollande să iasă din rezerva pe care şi-a impus-o de când a plecat de la putere.
Fostul preşedinte se declară «solidar şi responsabil» de situaţia din Siria. Solidar cu kurzii care au permis occidentalilor să-i gonească pe islamişti din oraşul Raqa. Responsabil pentru că a acceptat să-l urmeze pe Barack Obama în august 2013 în loc să bombardeze Damascul după ce regimul al-Assad folosise arme chimice, o linie roşie pentru american care nu s-a ţinut însă de cuvânt.
Profitând de tragedia siriană, François Hollande se arată astăzi extrem de vehement vizavi de Rusia, ţară cu care dealtfel a dialogat foarte puţin în timpul mandatului său. «Rusia este gata oricând să blocheze la ONU anchete ce ar putea da naştere la sancţiuni. Rusia este gata oricând ca să împiedice adoptarea de rezoluţii în sânul Consiliului de securitate».
«Rusia, unul dintre cei trei mari actori în ofensivă din Siria alături de regimul de la Damasc şi Turcia, profită de inerţia statelor occidentale pentru a sprijini în mod cinic regimul» mai spune fostul preşedinte francez.
Moscova încearcă să provoace diviziuni în NATO
«Intrebarea care se pune azi nu este cum reacţionăm faţă de Bachar al-Assad ci cum trebuie să reacţionăm în faţa lui Vladimir Putin. Rusia este principala putere din Siria şi există riscul serios al unei escalade dacă nu i se fixează nicio limită. Putem să facem presiuni, putem să impunem sancţiuni pe dosare precum petrolul şi gazele. Trebuie ca Occidentul să realizeze unde este pericolul. Putem discuta cu Putin dar nu-l putem lăsa să-şi avanseze pionii fără să facem nimic. Rusia se reînarmează de câţiva ani încoace. Dacă este ameninţătoare, Rusia trebuie să fie ameninţată. Permiţându-le turcilor să ne bombardeze aliaţii kurzi din Siria, Moscova încearcă astfel să provoace şi diviziuni în NATO» mai notează François Hollande amintind că «acum un an, Putin nu înceta să spună numai lucrurile rele despre Erdogan. Azi, cei doi s-au înţeles ca să-şi împartă Siria» crede fostul preşedinte francez.
Ce spune Emmanuel Macron?
Emmanuel Macron a replicat criticilor exprimate de predecesorul său. «De anul trecut din mai, Franţa duce o politică constantă şi coerentă, fără conivenţe dar căutând eficacitatea şi dialogul pentru a obţine rezultate» spune actualul locatar de la Elysée. «Incă de când am vorbit cu preşedintele rus la Versailles am exprimat clar o serie de exigenţe şi am fixat o linie roşie privind armele chimice şi accesul la ajutoarele umanitare» mai zice Macron. Un şef de stat care afirmă că «la ONU, politica Franţei este inedită actualemente. Nu există ţară mai activă ca noi pentru a obţine rezultate diplomatice în dosarul sirian» afirmă răspicat Emmanuel Macron.