Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul slovac se clatină după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

fico.jpg

Sursa imaginii: 
euractiv.com

Guvernul slovac condus de premierul Robert Fico se clatină. Mai puţin de trei săptămâni după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, ministrul de interne şi-a dat luni demisia. Noaptea trecută, unul dintre cele trei partide care formează coaliţia heteroclită la putere la Bratislava s-a pronunţat în favoarea unor alegeri anticipate. Ipoteză respinsă, pentru moment, de Robert Fico. Intre timp, partidele din opoziţie au depus o moţiune de cenzură.

Uciderea lui Jan Kuciak – jurnalist de investigaţii descris de revista L’Express drept un «erou european» - şi a iubitei sale, a provocat manifestaţii uriaşe la Bratislava şi în restul Slovaciei, cele mai importante de la căderea comunismului în 1989.

Ca să aplaneze spiritele, controversatul ministru de interne şi vice-premier, Robert Kalinak, bănuit că nu este capabil să conducă o anchetă independentă despre dublul asasinat, şi-a dat luni demisia. «Sper ca prin acest gest să contribui la stabilizarea situaţiei din Slovacia» a declarat respectivul. Speranţe deşarte. In noaptea de luni spre marţi, în urma unor lungi şi tensionate negocieri în sânul coaliţiei de la putere, unul dintre cele trei partide – Most-Hid, al minorităţii maghiare – s-a pronunţat în favoarea alegerilor anticipate. In aşteptarea deciziei celorlalte membre ale coaliţiei, mişcarea nu s-a retras de la putere. Premierul Robert Fico, originar din partidul social-democrat Smer-SD, s-a pronunţat déjà contra acestei opţiuni, luându-şi astfel riscul să-şi vadă puterea diminuată, ba chiar minoritară în parlamentul slovac.

Mai mult de atât, liderul guvernului de la Bratislava şi-a multiplicat declaraţiile provocatoare de când a fost ucis marele reporter. El l-a acuzat astfel pe preşedintele republici, Andrej Kiska, cu care întreţine relaţii mizerabile, de «lovitură de stat orchestrată din afară de George Soros», miliardarul american de origine maghiară, acuzat de populiştii din Est de toate relelele de pe pământ.

Anchetă despre legăturile întreţinute de politicienii slovaci cu mafia italiană

Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost ciuruiţi de gloanţe pe 26 februarie pe când se aflau la circa 60 de kilometri de capitala Bratislava. Un dublu asasinta, pentru moment neelucidat. Mai mulţi suspecţi au fost interpelaţi după omucideri dar au fost apoi eliberaţi. In plus, contrar a celor spuse la începutul anchetei, poliţia zice acum că nu mai privilegiază teza unui omor legat de meseria de jurnalist a lui Kuciak. Un om de afaceri italian, instalat în Slovacia, pe nume Vadala, a fost arestat, apoi eliberat şi din nou arestat la cererea anchetatorilor din Italia care îi cer extrădarea.

Jan Kuciak se specializase în anchete despre corupţie şi legăturile pe care le întreţin politicienii slovaci cu oameni de afaceri italieni, apropiaţi de ‘Ndrangheta, mafia calabreză. Ultima sa anchetă, neterminată, a fost totuşi publicată post-mortem pe situl internet Aktuality.sk. Ea era consacrată presupuselor legături întreţinute de membri guvernului şi ai partidului Smer-SD cu mafia italiană. O mafie care, printre altele, ar deturna subvenţiile europene. In ancheta lui Kuciak este astfel evocată legătura întreţinută de asistenta premierului Fico cu Vadala, afaceristul italian, apropiat, se spune, de ‘Ndrangheta. Respectiva, Maria Troskova, fostă dansatoare topless şi candidată la concursul Miss Univers, a demisionat din post pe 28 februarie, imediat după ce s-a publicat ancheta lui Jan Kuciak.

Populist de stânga, revenit la putere acum trei ani graţie unei alianţe cu naţionaliştii, Robert Fico i-a insultat de mai multe ori pe jurnalişti în trecut. Rămâne de văzut acum ce va face ca să evite anticipatele. Unii analişti citaţi de ziarul Le Monde se tem de o posibilă coaliţie a lui Fico cu formaţiunea LSNS – Partidul Popular Slovacia Noastră, mişcare de sorginte neonazistă, una dintre cele mai radicale din toată Uniunea europeană.

 
Guvernul slovac se clatină după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak