Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un film artistic cu găini în flăcări inflamează reţelele de socializare

poulets.jpg

"Printemps" (Primàvara), operà video a artistului franco-algerian Adel Abdessemed, 2013
"Printemps" (Primàvara), operà video a artistului franco-algerian Adel Abdessemed, 2013
Sursa imaginii: 
lefigaro.fr/Valérie Duponchelle

Artistul franco-algerian Adel Abdessemed şi-a inaugurat expoziţia de la Muzeul de artă contemporană din Lyon cu un film-şoc. Intr-o lungă secvenţă video, se pot vedea zeci de găini, agăţate de picioare, cu capul în jos de-a lungul unui zid şi arzând. Scena, simulată, a provocat panică şi critici vehemente pe reţelele de socializare.

Opera lui Adel Abdessemed în care se văd găinile cum ard se cheamă «Primăvara». Spre deosebire de celelalte opere ale artistului expuse la Lyon, aceasta din urmă nu este nouă, a fost déjà prezentată în Qatar acum 5 ani. Si totuşi, reacţiile pe reţelele de socializare au fost extrem de virulente. Unii estimau că «asta nu este artă», asociaţiile de protecţie a animalelor s-au alarmat de «cruzimea» artistului iar neobosita Brigitte Bardot s-a indignat şi a cerut explicaţii pentru această «operă scandaloasă».

Muzeul de artă contemporană din Lyon a publicat mai întâi un comunicat în care explică demersul artistic. «Este o alegorie a tuturor violenţelor şi în particular a celor comise contra animalelor». Apoi a venit rândul lui Adel Abdessemed să explice cum s-a realizat acest film. Materia folosită pentru simularea flăcărilor este fără pericol pentru găini. Este vorba doar de un efect special, folosit în filme dar şi pentru o operă mai veche în care însuşi artistul se vede cum «arde». In plus, găinile nu au fost supuse acestor false flăcări decât trei secunde şi sub supravegherea strictă a unor tehnicieni experimentaţi. «Păsările nu au avut deloc de suferit» precizează artistul. Restul filmului nu este decât un montaj repetitiv şi pe un fond muzical dramatic al secvenţei iniţiale de trei secunde.

Expoziţia lui Adel Abdessemed a fost unanim apreciată de criticii francezi şi internaţionali. Ca să nu-i şocheze totuşi pe oamenii sensibili, muzeul a preferat să expună această operă într-o sală aparte. Filmuleţul este chiar semnalat cu un avertisment. El poate fi deci evitat de oricine care nu vrea să-l vadă.

 
Un film artistic cu găini în flăcări inflamează reţelele de socializare