Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pariul european franco-german

macron-merkel-berlin.jpg

Emmanuel Macron si Angela Merkel în cursul unei conferinte de presa comune
Emmanuel Macron si Angela Merkel în cursul unei conferinte de presa comune
Sursa imaginii: 
credit foto: RFI / AFP

Miercuri 14 martie ar urma să intre în funcţiune nou guvern de coaliţie de la Berlin, după şase luni de negocieri. Cancelarul german doamna Angela Merkel anunţă în context că va efectua peste cîteva zile o vizită la Paris pentru a pregăti împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron Consiliul european de pe 22 şi 23 martie.

Merită semnalat că noul contract de coaliţie semnat la Berlin între conservatorii doamnei Merkel şi social-democraţi are următorul titlu: "Un nou start pentru Europa. O nouă dinamică pentru Germania". Iar în preambulul acestui document care a fost negociat cuvînt cu cuvînt se poate citi: “Pentru Germania, o Europă puternică şi unită este cea mai bună garanţie de pace, de libertate şi de prosperitate”.

Iată angajamente care nu pot decît să convină Parisului, unde preşedintele Emmanuel Macron aşteaptă de cîteva luni să poată relansa împreună cu doamna Merkel şantierul reformelor europene. Mai rămîne de văzut dacă Parisul şi Berlinul au aceeaşi viziune în materie de schimbări. 

În culisele diplomatice se spune, aflăm prin intermediul revistei Le Point, că Berlinul nu este de loc dispus să-l lase pe Emmanuel Macron să facă reforma europeană aşa cum doreşte el, şi în plus cu bani germani. Angela Merkel îşi începe însă un nou mandat de cancelar cu un pariu european evident. Germania rămîne deschisă imigraţiei, dar, prin acordul guvernamental, o va limita la 200 000 de intrări pe an. Rămîne de văzut dacă Franţa va putea fi la fel de generoasă.

Emmanuel Macron doreşte un buget al zonei euro şi un ministru de finanţe pentru Eurogrup, ceea ce la Berlin nu trezeşte entuziasm. În plină ofensivă a populismului în Europa, Parisul şi Berlinul sunt însă obligate să redacteze o nouă foaie de parcurs credibilă pentru Europa, şi aceasta încă într-un timp scurt. In mai anul viitor vor avea loc alegeri europene, deci Emmanuel Macron şi Angela Merkel dispun practic de 14 luni pentru a demonstra, întîi că au o viziune comună, şi în al doilea rînd că sunt capabili să coopereze pentru a o concretiza.