Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mike Pompeo, noul şef al diplomaţiei americane

27112017-tillerson-afp-m_1.jpg

Mike Pompeo
Mike Pompeo
Image source: 
Credit foto: Saul Loeb, AFP

Schimbare în fruntea diplomaţiei americane, Rex Tillerson este înlocuit cu Mike Pompeo, care a condus pînă acum Serviciul american de informaţii (CIA). Iar în locul lui Mike Pompeo este numită, pentru prima dată în istoria Statelor Unite, o femeie, în persoana lui Gina Haspel. Printr-un mesaj pe Twitter, în stilul devenit obişnuit, a transmis preşedintele Donald Trump întregii lumi acest anunţ. Rumori în legătură cu plecarea lui Tillerson circulau deja, şi schimbarea sa nu este o veritabilă surpriză.

Nu sunt multe cazurile, în istoria Statelor Unite, de şefi ai diplomaţiei obligaţi să plece înainte de încheierea mandatului lor. Cotidianul Le Monde semnalează doar un precedent, cel al lui Alexander Haig care, în 1982, după un an şi jumătate, a părăsit externele întrucît intrase în conflict deschis cu preşedintele de atunci, Ronald Reagan. În general, în ultimele decenii, America a avut oameni competenţi în fruntea diplomaţiei.

Ei au devenit de altfel şi figuri cunoscute şi respectate pe plan internaţional. A fost cazul cu John Kerry care a condus diplomaţia americană între 2013 şi 2017, cu Hillary Clinton care a asumat acest post între 2009 şi 2013. Condoleezza Rice a lăsat şi ea o amintire puternică în ciuda faptului că a servit politica externă discutabilă a lui Bush tatăl şi apoi a lui Bush fiul între 2005 şi 2009. Veritabili experţi au fost, pe vremea lui Bill Clinton, doamna Madeleine Albright şi Warren Christopher.

Dau aceste nume pentru că ele au rămas, fiecare cu succesele lui, în istoria diplomaţiei mondiale, ceea ce nu cred că se va întîmpla cu Rex Tillerson. Acest om venit din sfera afacerilor şi a petrolului a fost de fapt propulsat într-o lume căreia nu-i cunoştea mecanismele. De mai multe ori în presa franceză au apărut articole despre dificulăţile şi stîngăciile acumulate de acest om. Deseori s-a spus despre el că a preluat externele ca şi cum ar fi fost vorba de o intreprindere în dificultate pe care trebuia să o redreseze. Printre altele el a dorit să reducă substanţial delegaţia americană la ONU, considerînd că în felul acesta poate contribui la reforma acestei instituţii, a “acestui mastodont” cum o numea.

Schimbarea lui Tillerson este justificată de contextul viitoarelor negocieri dintre Statele Unite şi Coreea de Nord. Rămîne însă discutabil stilul lui Donald Trump, capricios, impulsiv şi imprevizibil.

Un stil care nu le convine multor diplomaţi şi experţi americani, iar mulţi dintre ei şi-au dat demisia de cînd a venit Donald Trump la putere. Există chiar şi acest avertisment formulat de foşti specialişti care l-au părăsit între timp pe Donald Trump: America, spun ei, riscă să rămînă în viitor fără capacităţi serioase de expertiză pe plan geopolitic.

Care sunt însă competenţele diplomatice ale lui Mike Pompeo, iată întrebarea pe care şi-o pune acum întreaga lume. În vîrstă de 54 de ani, fostul şef al Serviciilor de informaţii este, înainte de toate, unul dintre colaboratorii cei mai fideli ai lui Donald Trump. În privinţa Coreii de Nord se ştie ce gîndeşte, are o poziţie intransigentă, altfel spus consideră că America trebuie să facă tot posibilul, chiar să-şi asume unele riscuri, pentru ca dictatorul de la Fenian să nu dispună de arma nucleară. Mike Pompeo îşi mai afişează aceeaşi intransigenţă faţă de Iran, şi denunţă dorinţa de hegemonie regională a ayatolahilor.

De notat că el este însă mai puţin virulent faţă de Rusia, şi a minimalizat ingerinţele ruseşti în campania prezidenţială americană din 2016. Atuurile sale ţin de experienţa sa militară şi politică. Înainte de a prelua conducerea Serviciilor de informaţii el a fost, timp de şase ani, membru al Camerei reprezentaţilor. Si înainte de această etapă politică din viaţa sa, ca reprezentant al statului Kansas, a avut o carieră de ofiţer al armatei americane, cu stufii la Academia de la West Point şi dreptul la Harvard.

In ce o priveşte pe Gina Haspel, dacă este să ne luăm după ce spun chiar mediile de informare americane, ea s-a remarcat în trecut în primul rînd ca spion foarte experimentat. Ea a condus în mod sporadic Serviciul de operaţii clandestine al CIA-ului, pentru a deveni apoi directoarea adjunctă a celebrei agenţii de informaţii. În mesajul său pe Twitter Donald Trump se declară convins că această echipă va face “o treabă fantastică” şi îi felicită pentru noile lor funcţii. Cît de “fantastice” vor fi rezultatele muncii lor, vom vedea în lunile următoare, dacă nu vor fi din nou schimbaţi.