Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Natura în faţa şocului climatic»-Nou raport alarmant privind biodiversitatea

wwf.jpg

Sursa imaginii: 
wwf.fr

Schimbările climatice ar putea ameninţa între un sfert şi jumătate din speciile care trăiesc în zonele cele mai bogate în faună şi floră. Iată ce reiese dintr-un nou raport alarmant realizat de Fondul mondial pentru natură (WWF) în colaborare cu universităţile East Anglia din Marea Beritanie şi James Cook din Australia şi publicat de revista Climatic Change.

Cercetătorii au studiat situaţia climatică a circa 80.000 de specii răspândite în 33 de regiuni ale globului considerate drept «prioritare». Printre ele, Amazonia, Marea barieră de corali, deşertul din Namibia, Himalaya şi lacul Baikal. Tot atâtea zone unice în care trăiesc specii emblematice, endemice şi în pericol. Oamenii de ştiinţă au vrut să vadă cum vor afecta schimbările climatice aceste regiuni în funcţie de diferite scenarii posibile.

In cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră continuă ca şi azi – adică fără nicio restricţie – creşterea temperaturii ar putea atinge 4,5°C până la sfârşitul acestui secol faţă de era preindustrială. Caz în care 48% din specii ar putea dispărea la nivel local. In Amazonia, ar urma să fie şi mai rău : aproape 70 de procente din plante ar putea dispărea în ipoteza cea mai pesimistă. Riscul s-ar reduce la jumătate dacă creşterea temperaturiilor va fi doar de 2°C, limita fixată de Acordul de la Paris, adoptat în 2015 sub egida ONU.

Cele mai afectate ar fi plantele – mai greu adaptabile – dar şi animalele care se hrănesc doar cu aceste plante. Din rândul animalelor, cele mai afectate de schimbările climei ar urma să fie reptilele şi amfibienii – broaştele – mai greu de deplasat în alte zone decât păsările sau mamiferele. In fapt, multe vor depinde tocmai de capacitatea speciilor de a migra spre zonele în care va mai exista clima lor preferată.

Schimbările climatice se adaugă aşadar azi altor ameninţări care apasă déjà asupra faunei şi florei precum urbanizarea, braconajul şi agricultura industrială.

 
«Natura în faţa şocului climatic»-Nou raport alarmant privind biodiversitatea