Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In ajunul prezidenţialelor, Vladimir Putin merge în Crimeea

putin.jpg

Pe un ecran gigantic montat în portul Sevastopol se retransmite discursul lui Vladimir Putin, aprilie 2016
Pe un ecran gigantic montat în portul Sevastopol se retransmite discursul lui Vladimir Putin, aprilie 2016
Sursa imaginii: 
Pavel Rebrov/Reuters

Cu doar câteva zile înaintea prezidenţialelor de duminică din Rusia şi în contextul unei grave crize diplomatice cu Marea Britanie, Vladimir Putin a decis să meargă în Crimeea, teritoriu anexat acum practic 4 ani, mai exact pe 18 martie 2014. O vizită simbolică aşadar şi totodată ultima sa deplasare electorală înaintea scrutinului de duminică la care liderul Kremlinului este dat mare câştigător.

Vizita lui Vladimir Putin – a 5-a în 4 ani - a început pe şantierul faraonic al podului Crimeeii. Un pod care va fi gata peste câteva luni şi care va lega fizic Crimeea de Rusia. Următoarea etapă a liderului de la Kremlin, la fel de simbolică, va fi Sevastopol, marele port militar din Crimeea unde Putin va ţine un miting electoral. Al doilea şi ultimul înaintea alegerilor de duminică.

In fine, data acestor alegeri este şi ea încărcată de simboluri : 18 martie, data la care, în urmă cu exact 4 ani, Moscova anexa peninsula. Un gest rămas până azi unul dintre cele mai puternice ale preşedinţiei putiniene. Anexarea teritoriului ucrainean nu a fost recunoscută de o mare parte a comunităţii internaţionale. «A veni aici constituie aşadar şi o formă de sfidare a Occidentalilor care i-au impus sancţiuni acum 4 ani» notează corespondentul RFI în Rusia. Un confrate care conchide prin a scrie că «Vladimir Putin joacă în Crimeea pe două fronturi : fibra patriotică şi confruntarea cu Occidentul. Asta în contextul gravei crize diplomatice cu Regatul unit».

Si Le Figaro şi-a trimis reporterul în Crimeea. Acolo el s-a întâlnit cu trei femei de o anumită vârstă, cochete, apretate şi gata să-l întâmpine pe Vladimir Putin. «Este inteligent şi cu mult sânge rece. Este liderul lumii întregi» spun în cor cele trei pensionare. Ceva mai departe, ziaristul de la Figaro întâlneşte alţi fani ai preşedintelui rus. In opinia lor, «fasciştii de pe Maidan – opozanţii ucraineni de la Kiev – erau sprijiniţi de trupele Nato». Respectivii evocă apoi un «complot american supervizat de finanţele internaţionale şi banca Rothshild».

In acest context propagandistic şi într-o regiune în care datele comemorative contează foarte mult, cea de 18 martie va figura şi ea începând de duminica viitoare, ziua în care pentru prima datălocuitorii din Sevastopol îl vor alege pe primul lor preşedinte rus din istoria lor. Le Figaro ne asigură că portul de la Marea Neagră «va vota cu o majoritate zdrobitoare în favoarea lui Putin» considerat acolo drept un salvator».

Puţini critici ai lui Putin la faţa locului îi reproşează acestuia promisiunile nerespectate. «Funcţionari incompetenţi şi corupţia galopantă sunt principalele tare ale noii administraţii» spune unul dintre interlocutorii ziaristului francez.

 
In ajunul prezidenţialelor, Vladimir Putin merge în Crimeea