Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce priorităţi pentru guvernul «Merkel 4»?

merkel.jpg

Angela Merkel si presedintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier, la ceremonia de reinstalare în functie a cancelarei, 14 martie, Berlin
Angela Merkel si presedintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier, la ceremonia de reinstalare în functie a cancelarei, 14 martie, Berlin
Sursa imaginii: 
REUTERS/Fabrizio Bensch

După aproape şase luni de negocieri pentru formarea noului guvern de la Berlin, Angela Merkel a fost, în fine, realeasă de deputaţii din Bundestag cancelară a Germaniei pentru un al 4-lea mandat. Ce o aşteaptă pe Merkel acum, ce priorităţi şi-a fixat?

Cum notează mai mulţi observatori, Angela Merkel nu are pentru moment o agendă clară. Nu se prevede decât un seminar guvernamental în cursul căruia fiecare din cei 15 miniştri este aşteptat să-şi prezinte propria foaie de parcurs. Nici vorbă însă despre prezentarea vreunui program de reforme pentru următoarele o sută de zile, aşa cum o cereau aleşii din opoziţie.

Corespondentul Le Monde la Berlin crede că această absenţă de agendă clar definită se datorează «lipsei de concertări, de coordonare între CDU – partidul creştin-democrat al cancelarei Merkel – şi aliaţii ei din marea coaliţie - CSU şi mai ales SPD – social-democraţi. Fiecare dintre aceştia este preocupat mai întâi de toate de propriile sale priorităţi partizane şi după aceeea de coerenţa acţiunii guvernamentale».

Editorialistul ziarului de seară francez este de părere că «sfidările care o aşteaptă pe «Merkel 4» sunt cel puţin la fel de mari precum cele din anii precedenţi. Cert, moneda unică euro nu mai este în pericol ca în 2009. Mediul internaţional este însă mai ostil ca niciodată : regimurile autoritare din ţări precum China, Rusia şi Turcia se întăresc şi mai mult iar un război comercial cu SUA nu este de exclus. Germania va trebuie deci să se adapteze unei lumi mai protecţioniste şi va trebuie să-şi mărească bugetul militar. In acest context, cancelara nu are altă soluţie decât să se sprijine pe Franţa. In fruntea unui guvern care şi-a fixat ca prioritate «relansarea Europei» şi cu un partener eurofil precum francezul Emmanuel Macron, Angela Merkel nu mai poate tergiversa. Este în interesul ei dar şi al Uniunii europene. Pentru cancelară, e vorba să nu-şi rateze ieşirea de pe scena politică» conchide Le Monde.

Pentru acest al patrulea mandat el ei, Angela Merkel şi-a fixat drept obiectiv ca «de prosperitatea ţării să profite toată lumea», semn că este, în fine, preocupată şi de inegalităţile crescânde din Germania. Cancelara a insistat şi pe economia digitală, domeniu în care ţara ar avea nevoie de o serie de investiţii. In contextul în care guvernul central dispune de o mare marjă de manevră – aproape 50 de miliarde de euro – nu e de mirare că ajutoarele familiale vor fi mărite iar cotizaţiile şomaj vor scădea. De asemenea se promit angajări în sistemul de sănătate şi poliţie.

In ciuda unei situaţii economice mai mult decât satisfăcătoare – Germania rămâne motorul Europei la acest capitol – echilibrul politic de la Berlin este foarte fragil. Ciocnirile între diversele componente ale coaliţiei riscă să tensioneze situaţia iar Merkel va fi nevoită, mai mult ca niciodată, să joace rolul de arbitru. Cum notează însă Le Figaro, «autoritatea cancelarei este slăbită de perspectiva plecării sale de la putere după acest ultim mandat. In aceste condiţii, oare guvernul Merkel 4 chiar va merge până la capăt, până în 2021? este o întrebare pe care şi-o pune tot mai multă lume».

 
Ce priorităţi pentru guvernul «Merkel 4»?