Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă ediţie a Salonului de carte de la Paris, invitat de onoare: literatura rusă

46994_salon-du-livre-paris.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: Paris Livre

Între 16 şi 19 martie se desfăşoară o nouă ediţie, a 37-a, a Salonului internaţional de carte de la Paris. În jur de 50 de ţări sunt reprezentate, printre care şi România. Invitatul de onoare este anul acesta Rusia, sau mai bine spus literatura rusă. Manifestarea este inaugurată în seara zilei de joi 15 martie de către preşedintele Emmanuel Macron şi ministrul culturii, doamna Françoise Nyssen.

Tema generală a ediţiei de anul acesta este “Scriitorii faţă în faţă cu lumea”. O modalitate de a spune că nu putem înţelege mutaţiile geopolitice şi culturale de pe planetă fără aportul scriitorilor.

În jur de 40 de scriitori ruşi vor fi prezenţi la Salon şi, cine ştie, poate că în cursul dezbaterilor organizate împreună cu ei publicul francez va înţelege mai bine ce se întîmplă în Rusia şi în ce direcţie se îndreaptă această ţară, cu Vladimir Putin în fruntea ei.

La standul românesc deviza literară de anul acesta este “La Roumanie comme vous ne l’avez jamais lue" (România aşa cum nu aţi citit-o încă niciodată). O invitaţie de a descoperi diversitatea peisajului literar românesc, prin cărţile trimise de diverse edituri dar şi prin numeroasele traduceri. Pariul cultural al României poate fi cîştigat în străinătate, pentru ca literatura română să ajungă la marele public, cu condiţia ca promovarea creativităţii româneşti să beneficieze în continuare de sprijinul statului, prin Ministerul Culturii şi mai ales al Institutului Cultural Român.

În contextul actualei ediţii a Salonului organizatorii fac mari eforturi pentru a-i incita pe tineri să se apropie de carte, să adopte lectura ca un reflex. Intrarea la Salon este de altfel gratuită pentru tinerii avînd sub 18 ani. În jur de 8000 de liceeni vor primi un cec cadou de 12 euro fiecare pentru a pleca măcar cu o carte de la Salon.

Un întreg pavilion este dedicat Africii avînd ca invitat de onoare anul acesta Africa de Sud. Literatura francofonă este şi ea bine pusă în valoare, prin reprezentaţii săi africani dar şi prin cei din provincia canadiană Québec. În jur de 40 de scriitori din Qébec au făcut deplasarea cu această ocazie la Paris.