Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un ministru ungur, în vizită la Viena, provoacă scandal caricaturizându-i pe imigranţi

lazar.png

Intr-un film video postat pe internet, Janos Lazar, numàrul doi al guvernului maghiar, evocà imigratia si delincventa de la Viena
Intr-un film video postat pe internet, Janos Lazar, numàrul doi al guvernului maghiar, evocà imigratia si delincventa de la Viena
Image source: 
youtube

Aflat în vizită la Viena, Janos Lazar, numărul doi al guvernului naţionalist din Ungaria, a postat pe internet un clip video în care denunţă delincvenţa datorată imigranţilor din Austria. Secvenţa a devenit virală pe reţelele de socializare şi a provocat polemică.

Filmuleţul video în care apare şeful de cabinet al premierului Viktor Orban şi numărul doi al executivului, durează două minute. Două minute în care Janos Lazar este filmat pe străzile cartierului Favoriten din Viena, acolo unde locuiesc mulţi străini de ani de zile.

In faţa obiectivului, politicianul ungur comentează : «Imigranţii au luat controlul acestui cartier. Există mult mai multă delincvenţă şi dezordine decât înainte» spune Lazar. Naţionalistul continuă : «Albii şi creştinii au fost nevoiţi să plece. In multe şcoli nu mai există picior de copil alb. Dacă nu facem nimic, în 20 de ani am putea avea acelaşi lucru şi la Budapesta.»

După cum notează corespondenta RFI, numeroşi internauţi au fost indignaţi de aceste declaraţii rasiste şi xenofobe. Facebook a retras într-o primă instanţă filmul pe motiv că sunt stigmatizate persoane din cauza apartenenţei lor etnice. A doua zi însă reţeaua lui Mark Zukerberg a repus on-line secvenţa video fără nicio explicaţie.

Jurnalişti maghiari au plecat la Viena după declanşarea scandalului pentru a verifica la faţa locului declaraţiile ministrului. Au descoperit un cartier multietnic, în care străinii, majoritari, sunt europeni şi mulţi vorbitori de limbă germană, contrar a ceeace spunea Janos Lazar. Cum era de aşteptat însă, presa guvernamentală de la Budapesta s-a folosit de filmul lui Lazar pentru a publica articole negative despre Viena

Trebuie precizat în încheiere că Ungaria este în plină campanie electorală iar guvernul Orban a ales să insiste pe chestiunea imigraţiei în speranţa de a fi reales.

 
Un ministru ungur, în vizită la Viena, provoacă scandal caricaturizându-i pe imigranţi