Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin, în drum spre al 4-lea mandat prezidenţial, îşi «vânează» opozanţii

Vladimir Putin la sediul FSB, martie 2018

Duminică 18 martie au loc alegeri prezidenţiale în Rusia. Actualul şef al Kremlinului, Vladimir Putin, este practic asigurat că va obţine un al 4-lea mandat de preşedinte. În ciuda longevităţii sale la putere – al doilea cel mai longeviv lider după Stalin - actualul lider de la Moscova nu ezită «să-i vâneze» pe puţinii săi opozanţi.

Scrutinul de duminică este fără suspans. Vladimir Putin ştie că va rămâne la Kremlin şi după ziua de 18 martie. De unde şi o campanie electorală destul de anostă, fără dispute electorale sau dezbateri aprinse. Singura necunoscută este participarea pe care preşedintele o vrea cât mai mare – cel puţin 70%. Sondajele evocă cifre mai mici cu zece puncte.

Pe plan politic, Putin nu are adversari pe măsura sa. Principalul contracandidat, Alexei Navalnîi, singurul capabil să mobilizeze zeci de mii de oameni contra puterii, nu poate participa la scrutin din cauza unei condamnări pe cât de politice pe atât de contrafăcută. Rămân deci în cursă, mult în spatele preşedintelui-candidat, comunistul Pavel Grudinin şi ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski.

Și totuşi, şi în aceste condiţii «optime» pentru realegerea lui Putin, vânătoarea de opozanţi nu încetează, ba dimpotrivă. O spune Amnesty International – şi nu doar acest ONG. Într-o notă de sinteză publicată joi, asociaţia constată că «în apropierea scrutinului prezidenţial, autorităţile ruse calcă în picioare sistematic drepturile militanţilor politici. Represiunea se înăspreşte în ajunul datei de 18 martie» scrie Amnesty.

Directorul adjunct al programului Europa de est şi Asia centrală constată că «ordinea de zi a Kremlinului este clară: manifestanţii şi partizanii boicotului trebuie goniţi din stradă. De aceea, autorităţile recurg la diverse metode, privilegiind totuşi încarcerarea arbitrară a disidenţilor».

Amnesty dă apoi exemplul lui Navalnîi, descris drept «eminent opozant care combate corupţia. Partizanii săi, precum Leonid Volkov şi Denis Mihailov, sunt ţinta unor sancţiuni punitive în ultima vreme».

Criticat de ONGuri dar şi de occidentali în scandalul fostului spion otrăvit în Marea Britanie, Vladimir Putin nu pare că face mare caz din aceste acuzaţii. Dealtfel, în discursul său rostit miercuri seara la Sevastopol, în Crimeea, mult după anunţarea sancţiunilor decise de Londra, liderul Kremlinului nu a făcut nici cea mai mică referire la această afacere scandaloasă. Ca şi cum ea nu ar exista pentru actualul şi foarte probabilul viitor preşedinte rus...

 
Vladimir Putin, în drum spre al 4-lea mandat prezidenţial, îşi «vânează» opozanţii