Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Medicina clasică vs medicina alternativă

medicii_francezi_cer_interzicerea_tratamentului_homeopat_in_conditiile_in_care_trei_sferturi_dintre_francezi_prefera_acest_tip_de_tratament_in_defavoarea_celui_chimic.jpg

Medicii francezi cer interzicerea tratamentului homeopat în conditiile in care trei sferturi dintre francezi prefera acest tip de tratament in defavoarea celui chimic
Medicii francezi cer interzicerea tratamentului homeopat în conditiile in care trei sferturi dintre francezi prefera acest tip de tratament in defavoarea celui chimic
Sursa imaginii: 
© Loïc Venance, AFP

Doctori francezi au decis să protesteze faţă de medicina alternativă precum homeopatia, mesoterapia şi acupunctura. În opinia lor sunt false promisiuni care se fac pacienţilor iar bani publici sunt folosiţi în detrimentul altor servicii medicale tradiţionale. În Franţa, aproape trei sferturi din populaţie apelează la un tratament homeopat în defavoarea medicinei clasice.

Medici şi profesionişti din domeniul sănătăţii au decis că a venit momentul pentru a atenţiona asupra a ceea ce ei numesc promisiuni “fanteziste” şi a eficacităţii nedovedite reprezentate de medicina alternativă, precum homeopatía.

Un colectiv de 125 de profesionişti lansează un apel prin intermediul publicaţiei Le Figaro şi cere excluderea acestui tip de disciplină din câmpul medical.

Tentaţia este mare atunci când vine vorba de a recomanda îngrijiri medicale care nu au niciun fundament ştiinţific. Ea a fost mereu susţinută de şarlatani care caută o cale morală, în numele medicinei pentru a promova false terapii cu o eficacitate iluzorie, se arată în acest apel.

Cei 125 sunt nemulţumiţi că Ordinul Medicilor tolerează practici în dezacord cu propriul cod deontologic iar puterea publică se organizează şi finanţează medicina alternativă.

Obligaţia de a fi onest este înscrisă în codul deontologic al profesiilor medicale şi presupune prescrierea şi distribuţia de tratamente a căror eficacitate a fost dovedită. Si totusi, sunt prescrise remedii în cazul cărora nu sunt menţionate substanţele ce sunt conţinute, se plâng specialiştii francezi. Consiliul Ordinului Medicilor este cel care ar trebui să supravegheze ca medicii să nu devină reprezentanţi ai acestei industrii alternative.

Si totusi, aceste tratamente, care nu au nimic de a face cu ştiinţa, sunt finanţate din bani publici, se plâng medicii.

Medicina alternativă costă – formarea specialiştilor în acest tip de medicină este decontată din bani publici. Consultaţiile se fac în diverse spitale publice, pe cheltuiala unor servicii ale medicinei clasice. Unele din aceste tratamente sunt rambursate de stat. În Franţa, produsele homeopate sunt rambursate între 30% şi 90%.

Cei 125 de profesionişti cer Consiliului Ordinului Medicilor şi puterii publice să nu mai autorizeze  profesioniştii care continuă să promoveze medicina alternativă.

Apoi, să nu recunoască diplomele pentru practicarea homeopatiei, a mesoterapiei şi a acupuncturii ca având o calificare medicală. Totodată, să nu fie lăsaţi să urmeze o facultate de medicină cei care apoi vor practica vreuna din ramurile medicinei alternative.

Spre exemplu, mesoterapia - o  tehnică de tratament a durerii, folosită în medicina sportivă şi în cea estetică. Pentru practicarea ei este nevoie de o diplomă universitară şi este considerată ca fiind un act medical. Este rambursată atât timp cât este tratată durerea dar nu şi atunci când este folosită în scop estetic.

Ori, cei 125 de profesionişti cer acum ca tratamentul care nu are la bază medicina clasică să nu mai fie rambursat. 

Apelul este lansat în contextul în care francezii adoră homeopatia.

Aproape trei sferturi dintre francezi cumpără aproape regulat diverse tratamente homeopate. Motivaţia lor: aceste produse sunt percepute ca fiind naturale şi deci mai bune pentru sănătate. Apoi, le permite să evite medicamentele chimice. Unii le considera mult mai eficace decât cele tradiţionale, potrivit unui sondaj derulat de institutul francez de statistică.

Au existat şi sancţiuni la acest capitol: în Franţa unui homeopat i s-a interzis dreptul de a-şi exersa meseria, timp de doi ani, după ce s-a descoperit că îşi trata un bolnav de cancer cu ridiche neagră.