Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Combaterea rasismului şi antisemitismului de pe internet, prioritatea guvernului francez

rasisme.jpg

Premierul Frantei, Edouard Philippe, prezentând noul plan de combatere a rasismului si antisemitismului, 19 martie 2018
Premierul Frantei, Edouard Philippe, prezentând noul plan de combatere a rasismului si antisemitismului, 19 martie 2018
Sursa imaginii: 
AFP/Gérard Julien

Edouard Philippe, premierul Franţei, a prezentat la Paris noul plan de combatere a rasismului şi antisemitismului. Ambiţia afişată pentru perioada 2018-2020 este de a fi mai eficienţi pe web, internetul fiind prioritatea numărul unu a guvernului francez.

Zilnic există «torente de ură» pe internet, notează Edouard Philippe. Pentru a combate acest flagel, guvernul a promis deci un plan «larg şi ambiţios». Anunţat de luni de zile, el a fost prezentat în mare pompă la Muzeul naţional al imigraţiei din Paris. Seful executivului francez era înconjurat de nu mai puţin de 8 miniştri, semn al importanţei pe care o acordă acestui dosar.

In prezentarea sa, Philippe a declarat că «legea franceză va fi modificată pentru a întări obligaţiile de detectare, semnalare, suprimare şi prevenire a conţinuturilor ilicite de pe internet. Franţa se va bate pentru obţine şi un proiect legislativ european care să-i constrângă pe operatorii netului – şi în particular reţelele de socializare – să retragă repede valul de noroi de conţinuturi de ură, rasiste şi antisemite».

In aşteptarea unei legislaţii europene, prim-ministrul francez vrea însă ceva bun, eficient şi rapid în Hexagon. «Tot ce este publicat şi difuzat în Franţa este publicat şi difuzat în Franţa, deci trebuie să răspundă legilor Republicii. Ce mă enervează este că în zilele noastre pare mai uşor să retragi de pe net o secvenţă piratată a unui meci de fotbal decât nişte declaraţii antisemite» insistă Edouard Philippe.

Printre ideile din care se inspiră Parisul, unele vin din Germania. Acolo, noua lege de combatere a rasismului şi antisemitismului prevede amenzi grele, de până la 50 de milioane de euro pentru reţelele de socializare care nu retrag în 24 de ore afirmaţiile de ură publicate.

Responsabilii francezi îşi doresc de asemenea să închidă conturile şi paginile care difuzează de o manieră masivă şi repetată mesaje de ură. In fine, executivul francez mai prevede instaurarea unor «cyberanchetatori anonimi» pe net, anchetatori care vor putea lucra sub acoperire în diversele forumuri de discuţii pentru a-i identifica mai uşor pe autorii antisemiţi sau rasişti.

Combaterea rasismului şi a antisemitismului, o politică prioritară

Un al doilea capitol al legii, pe lângă cel consacrat deci faptelor comise on-line, se referă la educaţie, prevenţie şi formare. Se vor creea astfel «echipa naţionale de reacţie» care să-i ajute pe profesorii care se confruntă cu situaţii conflictuale.

A treia direcţie în care se va îndrepta acţiunea guvernului este cea a ameliorării înregistrării plângerilor depuse de victime.

Nu în ultimul rând, executivul mizează pe o întărire a reţelelor teritoriale şi ameliorarea dialogului cu societatea civilă. Se vor creea astfel cel puţin 50 de planuri teritoriale de combatere a rasismului şi antisemitismului.

Intregul plan guvernamental va beneficia de importante mijloace financiare – 40 de milioane de euro s-au găsit déjà din cele 100 de milioane promise în primul dispozitiv din 2015. «Este o politică prioritară» a conchis premierul de la Paris.

Acest nou plan, al doilea de combatere a rasismului şi antisemitismului, vine în continuarea primului, adoptat după valul de acte antisemite şi antimusulmane care au urmat atentatelor jihadiste din 2015.

 
Combaterea rasismului şi antisemitismului de pe internet, prioritatea guvernului francez