Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Critici adresate occidentalilor întrucît i-au abandonat pe kurzii sirieni

2018-03-15t155604z_1854977369_rc1b547775e0_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria-turkey_0_0.jpg

Familii de kurzi parasind enclava Afrine, 15 martie 2018
Familii de kurzi parasind enclava Afrine, 15 martie 2018
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Khalil Ashawi

Chiar dacă Turcia este membră a Alianţei Atlantice, occidentalii nu ar trebui să accepte planul preşedintelui Erdogan de a împiedica formarea unei zone autonome kurde în Siria. Într-un fel sau altul această idee este evocată tot mai des de editorialişti şi de unii responsabili politici, în Franţa şi în Europa.

Semnalez în primul rînd o declaraţie a cancelarului german, doamna Angela Merkel, care consideră că situaţia creată la Afrine, unde arma turcă s-a asociat cu rebeli islamişti sirieni pentru a cuceri enclava kurdă, este „inacceptabilă”. Agenţia France Presse arată că practic întreaga clasă politică germană a condamnat operaţiunea militară turcă împotriva kurzilor de la Afrine, chiar dacă Turcia rămîne un aliat important al occidentalilor în cadrul Alianţei Atlantice.

În Germania trăiesc în jur de trei milioane de turci, iar Berlinul se teme că acest conflict dintre turci şi kurzi ar putea fi „exportat” pe teritoriul german. De la începutul anului în jur de treizeci de stabilimente, în special religioase, aparţinînd comunităţii turce au fost vandalizate sau incendiate. Iar poliţia germană bănuieşte că grupuri kurde, precum şi grupuri de extremă dreaptă, s-au aflat la originea acestor atacuri.

In Franţa, Bruno Retailleau, preşedintele grupului partidului Republicanii din Senat, îi reproşează preşedintelui Emmanuel Macron că i-ar fi „abandonat” pe kurzi, deşi aceştia „au reprezentat principala forţă care s-a bătut pe teren împotriva Organizaţiei stat islamic”. Demnitarul francez arată într-un comunicat că „poziţia franceză a făcut un viraj de 180 de grade” şi că Parisul nu îndrăzneşte să-l condamne pe Tayyip Recep Erdogan.

Și din alte direcţii sunt formulate critice faţă de politica preşedintelui turc care „a invadat” Siria şi care sprijină forţe rebele avînd cam aceeaşi ideologie cu cea a jihadiştilor.

În revista Le Point, editorialistul Franz-Olivier Gisbert este extrem de vehement şi publică un articol cu următorul titlu: „Genocidul kurzilor comis de Turcia: toţi suntem complici”. Citez din articolul său: „După afacerea kurzilor din Siria, care au meritul principal în victoria împotriva Organizaţiei statul islamic, Occidentul a atins culmea prostiei şi a infamiei.” Franz-Olivier Gisbert mai constată că puţini sunt cei care îndrăznesc să spargă tăcerea din jurul acestei afaceri. El mai consideră că fostul preşedinte francez François Hollande a salvat „onoarea Europei” întrucît, duminica trecută, s-a exprimat în mod viguros în favoarea kurzilor din Siria.

În cotidianul Le Figaro, un alt bun cunoscător al situaţiei din respectiva regiune, Arnaud de la Grange, denunţă faptul că occidentalii i-au lăsat singuri pe kurzi în faţa „autocratului” Recep  Tayyip Erdogan. „Noi ne trădăm propria noastră tabără”, spune comentatorul francez, amintind că Erdogan „combate Occidentul din toate puterile”. Sigur, mai spune semnatarul articolului din le Figaro, nici kurzii nu reprezintă „o armată de îngeri”, ei sunt simpatizanţi ai formaţiunii marxist-leniniste a kurzilor din Turcia. Si totuşi occidentalii au mai multe valori în comun cu kurzii sirieni decît cu viziunea lui Erdogan despre cum trebuie să arate lumea şi cu islamiştii pe care îi sprijină.

Și alţi comentatori avertizează în Franţa că Turcia îşi va continua operaţiunile împotriva kurzilor sirieni, ceea ce va complica şi mai mult războiul din Siria. Țară în care acum se formează trei „protectorate” de fapt: unul dominat de Iran, altul de Turcia şi altul de Statele Unite. "Cel care are cel mai mult de pierdut în contextul acestei drame este poporul sirian", mai citim în Le Figaro.