Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul culturii Françoise Nyssen la RFI: „Franceza, limbă a ospitalităţii”

sans_titre_139_0.png

Françoise Nyssen, ministra culturii
Françoise Nyssen, ministra culturii
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Între 17 şi 25 martie se desfăşoară cea de-a 23-a ediţie a Săptămînii limbii franceze şi a Francofoniei. În fiecare an această manifestare îşi propune şi o temă de reflecţie, iar anul acesta ea este formulată în felul următor: „Cuvîntul – ce roluri, ce forme şi ce uzanţe în societăţile noastre?”. Întrebări complexe la care încearcă să răspundă pasionaţi ai limbii franceze din 70 de ţări, inclusiv ministrul culturii, doamna Françoise Nyssen care s-a aflat în dimineaţa zilei de 21 martie printre invitaţii RFI-ului.

În 70 de ţări sunt organizate, într-adevăr, în jur de 1500 de evenimente cu ocazia acestei săptămîni dedicată limbii franceze. Institutele, centrele culturale şi alianţele franceze din străinătate se află în inima acetei efervescenţe francofone. Iar în Franţa în jur de 500 de librării, precum şi zeci de asociaţii, biblioteci, instituţii de învăţămînt, muzee şi teatre propun dezbateri, conferinţe, spectacole.

Ministrul francez al culturii, doamna Françoise Nyssen, invitată la RFI, a evocat în primul rînd măsurile anunţate de preşedintele Emmanuel Macron în vederea promovării limbii franceze. Doamna Nyssen, care este născută în Belgia şi se consideră o „încarnare” a francofoniei, a spus următoarele despre limba franceză:

„Limba franceză înseamnă ospitalitate, un patrimoniu pe care îl avem în comun, asimilare de cunoştinţe, transmitere, leagăn al creaţiei. Franceza este o limbă a aspiraţiilor, o limbă de viaţă, o limbă care se hrăneşte din limbile artiştilor străini care utilizează franceza. Franţa este singura ţară francofonă în care nu se vorbeşte decît franceza, celelalte ţări unde se vorbeşte franceza au mai multe limbi. De exemplu, în ţara mea de origine există două limbi oficiale.”

Sunt, deci, cuvintele lui Françoise Nyssen, ministru al culturii, care înainte de a asuma acest post a lucrat cu cuvintele, pentru că a fost directoarea uneia dintre cele mai importante edituri franceze, „Actes Sud”.

Să revenim însă la planul preşedintelui francez de promovare a limbii franceze. În prezent cam 350 000 de elevi învaţă franceza în 500 de licee franceze din străinătate. Preşedintele Emmanuel Macron doreşte dublarea acestora pînă în anul 2030. El mai preconizează dublarea numărului de studenţi străini din universităţile Hexagonului şi crearea anual a zece noi alianţe franceze în străinătate. Statul va furniza gratuit între 300 şi 600 de ore de franceză refugiaţilor aceptaţi pe teritoriul Franţei (pînă acum aceştia beneficiau doar de 250 de ore gratuite).

Emmanuel Macron a evocat şi importanţa mediilor de informare franceze (printre care şi RFI) orientate spre străinătate, urmărite de aproximativ 135 de milioane de persoane săptămînal. Obiectivul este ca pînă în 2020 aceste medii de informare să poată capta atenţia a 150 de milioane de persoane.

Alte iniţiative au fost evocate de Emmanuel Macron, cum ar fi lansarea unui Sezon al culturilor africane în 2020 şi sprijinirea traducerilor din franceză în alte limbi.