Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: 10.000 de morţi pe an din cauza proastei utilizări a medicamentelor

Peste 10.000 de persoane mor anual în Franţa din cauza proastei utilizări a medicamentelor. Cel puţin jumătate din decese ar putea fi evitate, afirmă un grup de profesionişti din sectorul medical.

Decesele provocate de proasta utilizare a medicamentelor au diverse cauze. «Dozare proastă, nerespectarea tratamentului prescris, interacţiune între mai multe medicamente, etc...cauzele unui accident legat de un medicament sunt foarte variate iar consecinţele, departe de a fi anodine» scrie într-un comunicat emis pe 22 martie colectivul de specialişti ai sănătăţii care reuneşte medici, farmacişti, asiguratori, şamd.

Proasta utilizare a medicamentelor provoacă astfel, anual, de trei ori mai mulţi morţi decât accidentele rutiere. Pe lângă aceste decese, alte 130.000 de persoane sunt spitalizate din aceleaşi motive.

In 2013, un raport înmânat ministerului sănătăţii sublinia faptul că «Franţa este evlevul prost al Europei», în particular pentru că foloseşte prea multe medicamente. Astfel, persoanele cu vârsta între 75 şi 84 de ani iau în medie, zilnic, 4 medicamente diferite.

Colectivul se specialişti afirmă că accidentele medicamentoase se pot evita în 45-70% din cazuri.

 
Franţa: 10.000 de morţi pe an din cauza proastei utilizări a medicamentelor