Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violenţele sexuale: un nou proiect de lege pentru protejarea victimelor

000_par2444380_0.jpg

Manifestatie în Franta împotriva sexismului la locul de munca
Manifestatie în Franta împotriva sexismului la locul de munca
Sursa imaginii: 
credit foto: AFP/Cyril Folliot

În Franţa executivul a propus un proiect de lege împotriva violenţelor sexiste şi sexuale. Textul urmează să fie votat de Parlament în luna mai.

Patru puncte principale conţine acest proiect de lege. Un nou tip de delict este definit, cel de "ultragiu sexist”. In cazul în care, printr-un comportament de acest gen, are de suferit demnitatea unei persoane, pot fi pronunţate amenzi între 750 şi 3000 de euro. Perioada de prescriere a delictelor sexuale comise împotriva minorilor va fi prelungită de la 20 la 30 de ani după majoratul acestora. Vor mai fi sancţionate, în virtutea acestui nou proiect de lege, acţiunile care ţin de aşa-numitele cyber-hărţuiri sexuale sau morale.

În schimb noul proiect de lege nu precizează nici o limită minimă de vîrstă pentru consimţămînt în contextul unui act sexual. Unele asociaţii ar fi dorit ca orice act sexual dintre o persoană majoră şi una avînd sub 15 ani să fie considerat ca un viol. Ceea ce Consiliul de stat consideră ca fiind anticonstituţional. În schimb va fi înscrisă în Codul penal “prezumţia de constrîngere”…

În Franţa, potrivit statisticilor şi evaluărilor oficiale, sunt violate anual în jur de 62 000 de femei, iar 80 000 fac obiectul a cel puţin unei agresiuni sexuale. 40 la sută dintre victimele unui viol au sub 15 ani la data comiterii faptelor.

În 2016, au fost ucise 123 de femei de către partenerii lor de viaţă sau de foştii lor parteneri de viaţă, potrivit datelor furnizate de Observatorul naţional al violenţelor comise împotriva femeilor.

In sfîrşit, 40 la sută dintre salariaţi afirmă că au avut de suportat cel puţin o injustiţie la locul de muncă legată de sexul lor.

Noul proiect de lege vizează în mod evident o mai bună protecţie a victimelor sau a persoanelor care ar putea fi potenţiale victime, el va fi dezbătutut în perioada următoare.